ANNONCE

-Vores vigtigste våben bliver stærkere

6. januar 2021 17:12 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

EU-Kommissionens godkendelse af Modernas vaccine er vigtigt nyt for kampen mod pandemien, mener minister.

-Vores vigtigste våben bliver stærkere
Heunicke: Vores vigtigste våben bliver stærkere. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) glæder sig over, at EU-Kommissionen onsdag har godkendt coronavaccinen fra den amerikanske medicinalvirksomhed Moderna.

– Endnu en vaccine mod covid-19 er netop godkendt. Det betyder, at vores vigtigste våben i kampen mod virusset nu bliver stærkere, siger han i en pressemeddelelse.

Danmark har sikret sig vaccinedoser fra Moderna til at vaccinere tre millioner danskere med de to stik, som vaccinen kræver for at opnå fuld effekt.

Modernas vaccine er den anden coronavaccine, som er godkendt til brug i EU-landene.

Den første vaccine fra Pfizer og BioNTech blev godkendt kort før jul og blev taget i brug i Danmark 27. december.

Siden da er i alt 63.312 personer – svarende til 1,08 procent af befolkningen – blevet vaccineret ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut.

– De allermest sårbare borgere på vores plejehjem vil allerede inden ugens udgang være tilbudt deres første vaccination, og det samme gælder mange af frontmedarbejderne i sundhedsvæsenet, som er særligt udsatte for smitte, siger Magnus Heunicke.

– Nu gælder det gruppen af mennesker i særlig risiko over 65 år, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

Læs mere om vaccinen fra Moderna her:

* Moderna har testet vaccinen i en række studier, hvoraf det afsluttende og klart største havde deltagelse af 30.000 personer. Studiet er udført i USA.

* 196 af forsøgspersonerne fik symptomer, hvoraf de 185 var personer, som havde fået placebo – snydemedicin – mens kun 11 af tilfældene havde fået vaccinen. På den baggrund vurderes vaccinen at have en effekt på 94,1 procent.

* 30 forsøgspersoner fik et alvorligt forløb med coronavirus, men de var alle i placebogruppen. Der var ét dødsfald, også i placebogruppen.

* Vaccinen skal gives i to doser med tre-fire ugers mellemrum. Den skal opbevares ved en temperatur på minus 20 grader.

* Vaccinen er med en pris på cirka 109 kroner per dosis den dyreste blandt de seks vaccineproducenter, som EU – og dermed Danmark – har indgået aftale med. Den billigste har en pris på 13,20 kroner per dosis.

* Modernas vaccine er baseret på rna-teknologi ligesom vaccinen fra Pfizer/BioNTech, der var den første til at blive godkendt i EU.

* De to virksomheder er de første til at lave en vaccine med den teknologi, som eksperter har kaldt banebrydende.

* Rna-vacciner adskiller sig fra traditionelle vacciner, fordi de ikke indeholder levende eller svækket virus, men består af en kopi af en del af coronavirussets arvemateriale.

Vaccinen fungerer groft sagt på den måde, at kroppen vaccinerer sig selv.

* Moderna er et amerikansk biotekselskab, der blev stiftet i 2010. Firmanavnet kunne give anledning til at tro, at det er et svensk selskab, men navnet henviser til den teknologi, selskabet bruger, der hedder messenger-rna.

Kilder: Moderna, Politiken og New York Times.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu