Historisk lavt boligbyggeri

19. februar 2013 22:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Historisk lavt boligbyggeri
Billede mangler

Byggeriet af nye boliger rasler ned og er lige nu på det laveste niveau siden perioden før Anden Verdenskrig. I 2013 vil der kun blive begyndt byggeri af 9.500 nye private og almene boliger, viser tal fra Dansk Byggeri.

 

Det er 26.600 færre boliger end på toppen i 2006. Og markant under det gennemsnit på omkring 27.000 boliger, som er blevet bygget årligt gennem de sidste mere end 60 år. Det skriver Berlingske Business onsdag.

»Boligbyggeriet er lige nu lavere end i 1930erne,« siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri.

En udbredt krisestemning og frygt for fremtiden får private til at udskyde byggeri af ny bolig. Samtidig gør prisfald på gamle huse det billigere at købe en ældre bolig og sætte den i stand. Men også det almene og støttede byggeri ligger lavt på grund af få tilsagn de tidligere år. Denne bygge- og boligkrise rammer, netop mens behovet for boliger er stigende.

»Boligbehovet vokser, fordi flere flytter til de store byer, der bliver flere ældre, og fordi over 20.000 boliger årligt rives ned eller nedlægges,« siger Lars Storr-Hansen.

Seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit siger, at demografien især i København udvikler sig så kraftigt, at der skal bygges flere boliger end under det seneste byggeboom i midten af nullerne, hvis boligmangel skal undgås.

»Den aktuelle udvikling er bekymrende, fordi vi over en kort årrække kommer til at mangle boliger i de større byer,« siger han.

Hos fagbevægelsen står vækst i byggeriet også højt på ønskesedlen i forhold til regeringens kommende job- og vækstpakke. LO vil give kommunerne mulighed for at øge anlægsinvesteringerne uden at skære i driften og gøre det billigere for kommunerne at opføre almene boliger.

»De offentlige investeringer holder byggeriet oppe, og vi har fortsat brug for at sætte gang i aktiviteten,« siger LO-formand Harald Børsting, som præsenterer LOs bud på en konkurrencepakke i onsdagens Business.

Regeringen er på vej med sin konkurrencepakke og indtil da vil politisk ordfører for SF, Jesper Petersen, ikke kommentere på konkrete forslag. Han bekræfter dog, at pakken vil indeholde initiativer, der skaber job på både kort og længere sigt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu