ANNONCE

Hit-serie har skabt et frygteligt problem

16. april 2019 15:56 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Uforberedte TV-seere har skabt et virkelig dumt problem, der i værste fald kan koste liv.

Hunde og uforberedte ejere er i forvejen et problem – ikke mindst for de firbenede. Nu har Dyrenes Beskyttelse (DB) noteret sig en stigning i netop det – ansporet af et helt særligt TV-hit. I en pressemeddelelse skriver DB nemlig, at Game of Thrones har skabt modehunde, som ofte ender på internat.

I TV-hittet, hvis ottende og sidste sæson havde premiere mandag, har flere af hovedpersoner i Stark-familien nemlig nogle helt særlige kæledyr – de såkaldte “Direwolves”. Ulvene fra serien ligner og minder rigtig meget om den ægte hunderace siberian husky.

Det har ifølge DB fået antallet af indleverede hunde på Danmarks dyreinternater til at stige helt vildt – for en siberian husky er ikke en modehund, der bare sådan tager til takke med at være til pynt. Det siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

– Især Siberian Husky er blevet en voldsomt populær race på grund af serien, hvor hvalpene med høj nuttethedsfaktor er med. Men de bliver ikke ved med at være små nuttede uldtotter, og det giver problemer, fordi folk ofte ikke kan passe dem, og derfor får vi flere og flere af den type hunde leveret ind på vores internater, siger han.

Voldsom stigning

Problemet er ikke kun stort i Danmark men også på europæisk plan, hvor de populære hunde fylder internaterne rundt om i Europa, fortæller Jens Jokumsen, som følger med i udviklingen via paraplyorganisationen for dyreværnsorganisationer, Eurogroup of Animals.

I andre lande efterlader folk dog hundene i skove og smider dem i floder. Hjemme i Danmark kommer de trods alt ind til internaterne. Her er noteret en voldsom stigning i antallet af hunde af racen siberian husky, der bliver afleveret.

Fra 2013 til 2017 er antallet af siberian husky-hunde og blandinger, hvor racen indgår, på Dyrenes Beskyttelses internater steget fra fem hunde om året til 25. I løbet af de første tre måneder af 2019 har internaterne modtaget svimlende 15 hunde af den pludselig populære race.

Problemet

En siberian husky er faktisk en slædehund. Det betyder også, at der er tale om en hund, der er særdeles aktiv og kræver megen plads og megen aktivitet. Samtidig trives den slags hunde altså også bedst i flok. Det er nogle af de udfordringen, som danskere, der har glemt at tænke sig om og forberede sig på, ramler ind i.

– Det går ikke at have sådan en hund i en lille lejlighed på 4. sal, for den egner sig ikke til at ligge i sofaen. Det giver hurtigt problemer, når hunden måske er understimuleret og bliver frustreret og derved reagerer negativt og begynder at gø eller hyle og ødelægge eller gnave ting i stykker, siger Jokumsen.

Netop derfor havner mange hunde på internater rundt om. Siberian husky-hunde er på ingen måde begynderhunde. Af den årsag er det desværre heller ikke let for internaterne at afsætte de mange slædehunde, som kommer ind, når de begynder at give uerfarne ejere problemer.

Skuespiller: Tænk jer om

– Det er ofte uerfarne førstegangskøbere og unge par, som falder for den her type hund, fordi den ser flot ud og er med i en populær serie. På samme måde, som da Paris Hilton havde en Chihuahua i tasken, og den lille hunderace blev meget populær blandt unge piger. Og da dalmatinerne blev voldsomt populære efter filmen om 101 dalmatinere, siger Jens Jokumsen.

Den store hype omkring polarhunde har også fået Game of Thrones-skuespiller Peter Dinklage, der spiller Tyrion Lannister, til offentligt at bede seriens fans om at stoppe med at købe huskyer, fordi mange af hundene bliver opgivet og efterladt.

– Hvis I vil have en hund ind i jeres familie, så sørg for, at I er forberedt, siger han ifølge DB til engelske BBC.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu