ANNONCE

Hjælp med at opfinde corona-medicin hjemmefra

24. marts 2020 16:09 | Af: Newsbreak.dk

Ved at lave et hav af simuleringer på din computer, kan du hjælpe forskerne med at finde frem til det rette lægemiddel mod corona.

Fem til 10 klik på computeren. Så lidt skal der til, for at du kan hjælpe videnskaben i jagten på at finde et lægemiddel mod den nye coronavirus.

I et storstilet borgervidenskabsprojekt kaldet Folding@home (FAH eller F@h), kan du sætte din computer til at hjælpe forskere med at forstå, hvordan coronavirussens proteiner bevæger sig.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det skriver Videnskab.dk.

En nøgle i udviklingen

Forståelsen af virussens proteiner er en af nøglerne i udviklingen af et lægemiddel mod corona, fortæller en af forskerne bag projektet, Greg Bowman, til Videnskab.dk:

– Vi simulerer, hvordan hvert eneste atom i et af coronavirussens proteiner bevæger sig og bruger den viden til at finde nye behandlingsmetoder, forklarer Greg Bowman, der leder Bowman Lab og er adjunkt i biokemi ved Washington University i St. Louis, USA.

– Vi har allerede gjort nogle nye opdagelser af, hvordan medicin ville kunne binde sig til nogle steder i proteinet, som ingen før havde set. Så vi har allerede brugbare resultater, tilføjer han.

Coronavirus og proteiner

Proteiner er en slags molekylære maskiner, der kan udøve en masse forskellige funktioner. Det gælder også i virus, hvor proteiner bruges til at undertrykke vores immunsystem og reproducere virussen.

Derfor kan man stoppe virussen, hvis man formår at angribe proteinerne, fortæller professor og protein-forsker Kresten Lindorff-Larsen, der ikke er en del af Folding@home-projektet.

– En af de måder, man kan påvirke proteiner på med lægemidler, er, at man kan få det til at binde sig til proteinet, så det stopper med at fungere. På den måde kan man sætte en kæp i hjulet på molekylet, forklarer Kresten Lindorff-Larsen, der er tilknyttet Linderstrøm-Lang Centret for Proteinvidenskab på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i virusproteiner og lægemiddelresistens.

For at det virker, skal man dog vide, præcis hvor på proteinet et lægemiddel kan binde sig.

Coronavirussens genom blev allerede kortlagt i begyndelsen af januar. Så vi kender faktisk virussen og dens proteiner rigtig godt, selvom vi har problemer med at bremse pandemien.

Kan ikke forudsige alt

Kortlæggelsen af genomet giver dog kun et fastfrosset billede af, hvordan virussens proteiner ser ud. Forskerne vil gerne blive klogere på, hvordan proteinerne bevæger sig, da det kan løfte sløret for, hvordan proteinet kan angribes og stoppes.

Folding@home sammenligner det med en fodboldkamp. Vi har lige nu et stillbillede af, hvordan de to hold har taget formation på banen. Det er det, vi kan se.

Ved hjælp af computere kan forskerne nemlig simulere, hvordan virussens protein kan bevæge sig, og dermed kan de måske finde lige akkurat det sted i proteinet, hvor et lægemiddel kan gå ind og bremse det.

Jo flere computere, der hjælper med at simulere bevægelserne i coronavirussens proteiner, des større er muligheden for succes.

– Hver eneste simulation, der køres, er som en lotteriseddel. Jo flere sedler, man køber, desto bedre er chancen for at ramme jackpot. Det er nogle enorme beregninger, vi kører, og hvert eneste lille bit kan hjælpe, fastslår Greg Bowman.

Et redskab

Han fortæller, at omtrent 400.000 frivillige allerede har downloadet softwaren de seneste 2 uger, mens cirka 30.000 computere hjælper til med simulationerne på et nogenlunde stabilt niveau.

Selvom det lyder vildt med den hær af computere, der lige nu hjælper Folding@home med at simulere corona-proteiner, så kan initiativet ikke løse krisen alene.

– At simulere proteinet er kun ét redskab ud af mange, der lige nu er i gang i hele verden, og det er ikke realistisk, at vores simuleringer alene vil lede til udviklingen af det rette lægemiddel, fortæller Erik Lindahl, medlem af Folding@home-projektet og professor i biofysik ved Stockholms Universitet.

– Vores arbejde er helt afhængigt af tæt samarbejde med bioinformatikere og klinikere over hele verden. Det her er en del af et globalt samarbejde, ikke en konkurrence, tilføjer han.

Greg Bowman tilføjer ligeledes, at der ikke er garantier for succes:

– Men vi har tidligere haft succes med at finde måder at tackle antibiotikaresistens og ebola ved hjælp fra vores simuleringer. Så vi lægger alt det, vi kan, i projektet og håber, at vi kan maksimere chancerne for at hjælpe med at finde et lægemiddel mod corona.

De understreger begge to også, at det er umuligt at sætte en tidshorisont på, hvornår computersimuleringerne kan frembringe et brugbart resultat.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu