ANNONCE

Eksperter: Denne solcreme skal du ikke bruge

4. juni 2019 10:30 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Du kan sagtens lave en hjemmelavet solcreme. Der er dog flere faktorer, du skal være opmærksom på.

Hjemmelavet solcreme? Den er god nok, der er dog et par ting, du skal være opmærksom på.

Solprodukter skal være mærket med faktortal eller SPF, og virkningen skal kunne dokumenteres, før en solcreme bør bruges, understreger Kræftens Bekæmpelse.

På nettet kan man købe solfiltre og finde opskrifter på hjemmelavet solcreme, hvor man selv kan blande selve solfiltret med forskellige cremer. Hvilke kan du se i galleriet over artiklen.  eller argan-, mandel- eller kokosolie.

Samtidig kan du selv vælge, om du vil have øvrige ingredienser i – for eksempel emulgeringsmidler, som giver konsistens, og konserveringsmidler, som forlænger holdbarheden.

Men hjemmelavet solcreme – kan det så lade sig gøre?

I teorien ja – men i praksis nej, siger Lone Knudsen, speciallæge i hudsygdomme ved Aleris-Hamlet.

– Man aner ikke, hvad der sker med formlen og dermed faktortallet, når man blander det op. Det er jo kemi, man har med at gøre, påpeger Lone Knudsen.

Underdoserer man solfiltret, får man dårligere effekt. Og overdoserer man solfiltret, kan det klumpe sammen og derved også give dårligere effekt.

– Jeg ville aldrig stole på sådan en creme, siger speciallægen.

Hjemmelavet solcreme frarådes af Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse har eksperimenteret med hjemmelavede solcremer, men fraråder det også.

– Opskriften er ikke så kompliceret. Men det er ikke testet og dokumenteret, om det beskytter mod hele spektret af stråler, og om faktoren dækker, siger Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Hvis du ønsker så rene produkter som muligt, anbefaler han i stedet at gå efter det nordiske miljømærke, Svanemærket.

Disse produkter må nemlig ikke indeholde ingredienser, som er på EU’s liste over stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Desuden indeholder de heller ikke en lang række specifikke stofgrupper som parabener, triclosan, borater og perborater.

Kravene går længere end lovgivningen og revideres med få års mellemrum.

Fakta

Tre råd om brug af solcreme

– Husk at bruge nok: Du bør bruge, hvad der svarer til en håndfuld solcreme per påsmøring. Den anbefalede mængde står oftest også på emballagen.

– Faktoren: I Danmark bør man som minimum bruge faktor 15, men for folk, der har en mere udsat hud, kan en højere faktor som faktor 30 være nødvendig.

– Solcremen fra sidste år: Den kan sagtens bruges, viser test fra Forbrugerrådet Tænk. Hold alligevel øje med, at cremen fortsat har samme konsistens, og at den ikke lugter. Er det ikke tilfældet, kan solcremen fint bruges.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse – som har allieret sig med Miljøministeriet, Sundhedsstyrelsen, Dansk Dermatologisk Selskab og DMI – skal virkningen af en solcreme være dokumenteret og mærket med faktortal eller SPF, før man bør bruge den.

Herhjemme anbefaler man faktor 15 som minimum, og så må den gerne være vandfast.

Men det vigtigste er, at man ikke kun beskytter sig med solcreme, men også bruger de andre solråd som skygge og tøj. Man skal tænke solbeskyttelse bredspektret.

Især når man er sydpå, hvor uv-indekset er højt, er man nødt til at tage pauser fra solen, siger Peter Dalum.

Du kan læse mere om hudkræft i artiklen ‘Symptomer på hudkræft’.

Fakta

Undgå allergifremkalende stoffer i din solcreme

Mange danskere vælger at tage syd på i ferien, og der er solcremen ofte nødvendig. Hvis du helst vil undgå allergifremkaldende stoffer i din solcreme eller andre plejeprodukter, er der her tre gode råd:

  • Tjek med Kemiluppen. Appen giver svar på, om der er allergifremkaldende ingredienser i kosmetik og personlige plejeprodukter.
  • Gå efter allergimærker. Den Blå Krans og Allergy Certified garanterer, at du undgår en lang række allergifremkaldende stoffer.
  • Gå efter anprisninger som ’uden parfume’, ’parfumefri’ eller ’fri for parfume’. Produkter med disse anprisninger må ifølge Miljøstyrelsen ikke indeholde parfumestoffer.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu