ANNONCE

Hver fjerde dansker dør af denne sygdom: 440.000 er ramt – er du blandt dem?

5. maj 2017 06:06 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Mere end 12.000 danskere dør hvert år af sygdommen. Den er dog til at genkende og forebygge, hvis man ved, hvad man er oppe imod.

Hvert år dør 12.063 danskere af hjertekarsygdomme. Mere end 440.000 danskere er ramt af sygdommen. Men den kan forebygges. Det kræver bare, at man ved, hvad der er op og ned på hjertekarsygdomme.

Det vigtigste, der er er at sige, er nok, at det er en sygdom, du bør tage alvorligt. Ethvert dødsfald kan til alle tider tilskrives et hjertestop. Vi kan ikke leve et normalt liv uden et fungerende hjerte.

Apotek.dk kalder hjertet for kroppens vitale blodpumpe. Det sender iltet blod ud til vævene. På den måde får cellerne næring. De kommer af med affaldsstoffer, der udskilles via nyrer, lunger og lever.

Et sundt hjerte er altså at foretrække, men mere end 440.000 danskere lever faktisk med en hjertekarsygdom. Begrebet dækker over lidelser i hjertet og/eller dets kar, og en af sygdommens primære årsager er åreforkalkning. Åreforkalkning fører til forsnævringer af pulsårene og risiko for blodprop i dit hjerte og din hjere.

Hjertekarsygdomme er en blandt mange folkesygdomme

Hjertekarsygdomme rammer så mange mennesker, at sygdommen som samlet hele kategoriseres som en folkesygdom. En folkesygdom er, som navnet antyder, en sygdom, der er meget udbredt blandt den danske befolknings medlemmer.

Ifølge Denstoredanske.dk kategoriseres sygdomme som folkesygdomme, når de forekommer særligt hyppigt i en befolkning, altså hos mindst én procent af befolkningen.

Fakta

Kort om otte folkesygdomme

Lider mindst én procent af den danske befolkning af en given sygdom, kan denne kategoriseres som værende en folkesygdom. Gennem årene har typer af folkesygdomme ændret sig, i takt med at lægevidenskaben og menneskets levevis har ændret sig.

En sygdom kan altså miste titlen “folkesygdom,” som årene går, men på nuværende tidspunkt findes der alligevel otte sygdomme, der kan kategoriseres som værende folkesygdomme.

De otte sygdomme er: 

 • Diabetes
 • Psykiske lidelser
 • Overfølsomhedssygdomme
 • Osteporose
 • Sygdomme og gener, der rammer led, sener, knogler og muskler; muskel- og skeletsygdomme
 • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
 • Hjertekarsygdomme
 • Kræft

De sygdomme, der kaldes folkesygdomme, har ændret sig meget hen over årene. I 1800-tallet var tuberkulose, mæslinger og gigtfeber eksempler på sygdomme, der slet ikke er så udbredte i dag, som de var dengang. I dag tegnes der et andet billede af, hvad vi rammes af.

Med andre ord er folkesygdomme altså ikke statiske størrelser. De kan – og vil – ændre sig, som tiden går. Statens Institut for Folkesundhed udgav i 2005 en rapport, hvor man kortlagde otte folkesygdomme.

De fleste danskere kommer til at stifte bekendtskab med en eller flere af disse sygdomme gennem livet. Enten på førstehånd eller gennem en pårørende.

50.000 rammes årligt

Ifølge Hjerteforeningen er mere end 440.000 danskere ramt af hjertekarsygdomme. Det er en stigning på 15% siden 2006. 50.000 danskere rammes hvert år af en hjerte-kar-sygdom, og det estimeres, at 475 børn årligt bliver født med en hjertefejl.

Antallet af danskere, der får hjertemedicin, er steget med cirka 20% fra 2006-2014. Mere end halvdelen af danskere over 55 år rammes af en hjertekarsygdom. Den mest udbredte hjertesygdom er åreforsnævring i hjertets kranspulsåre. 159.000 danskere lider af denne sygdom. Af disse har 53.000 haft en aktut blodprop i hjertet.

Fakta

Symptomer på hjertekarsygdomme

Ifølge Apotek.dk er der en række forskellige ting, man kan holde øje med, hvis man tror, at man er en del af de mere end 440.000 danskere, der er ramt af hjertekarsygdomme.

Symtpomerne afhænger af det eller de berørte organer, og Apotek.dk skriver, at man godt kan være ramt af sygdommen uden at have nogle af symptomerne. Har man et eller flere af nedenstående symptomer, skal man doge søge læge.

Hjertet
-Hjertekrampe, blodprop i hjertet, hjertesvigt med åndenød og hævede ben, rytmeforstyrrelser med hjertebanken, svimmelhed eller besvimelser

Hjerne
– Blodprop eller blødning i hjernen (apopleksi/slagtilfælde), fx med talebesvær, synsproblemer, lammelser, kramper eller evt. demens

Ben
– Vindueskiggersyge, blodprop i benpulsårer med bensår og koldbrand

Nyre
– Nyresvigt

Kønsorganer
– Impotens

Hver fjerde dansker dør af hjertekarsygdomme. Det er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark, og hvert år dør 12.063 danskere af sygdommen.

Antallet af dødsfald som følge af sygdommen er dog halveret fra 1995 til 2014. Man antager, at der i dag lever cirka 15.000 danskere med en medfødt hjertesygdom, et tal man forventer vil stige til 20.000 indenfor de næste 10 år.

Antallet af danskere, der lever med sygdommen, er steget med 15% siden 2006. Faldet i dødelighed forklares med en forebyggelsesindsats, der blandt andet har ført til mindre rygning, lavere blodtryk og lavere kolesteroltal i befolkningen. En anden, stor faktor, er at man er blevet bedre til at behandle blodpropper.

Behandling

Hjertekarsygdomme kan behandles både medicinsk og kirurgisk. Medicinsk kan man tage blodpropsforebyggende medicin og kolesterolsænkende medicin. Også i øvrigt raske danskere – der har mange symptomer på hjerte-kar-sygdomme – kan få sådan medicin.

Kirurgisk kan man udvide et ramt kar med en ballon. Man kan også få renset pulsåren eller få udarbejdet en bypass-operation, hvor der sys omkørsler ind i kroppen, så blodet kan løbe forbi et forsnævret eller tilstoppet sted i dig.

Fakta

Hvordan forebygger man hjertekarsygdomme?

Hjertekarsygdomme udspringer ofte af åreforkalkning. Derfor forebygger man det første, hvis man forebygger det andet. Apotek.dk har følgende bud på, hvordan man forebygger hjertekarsygdomme 

 • Tab dig hvis du er overvægtig
 • Dyrk motion (blot ½ times moderat daglig motion medfører nedsat risiko for åreforkalkningssygdom)
 • Spis hjerterigtigt (mindre mættet dyrisk fedt; mere fisk, fiber og grønt)
 • Evt. sukkersyge eller blodtryksforhøjelse skal være under kontrol
 • Få målt dine kolesteroltal ved en blodprøve, hvis du har flere risikofaktorer, eller du lider af åreforkalkningssygdom
 • Begræns alkoholindtaget, hvis det ligger over 2 (mænd) eller 1 (kvinder) genstande om dagen
 • Overvej sammen med familien at tage et førstehjælpskursus i hjertestopbehandling
 • Følg lægens råd om forebyggelse og behandling.

Sygdommen kostede i 2014 godt 6.1 milliarder kroner i omkostninger til sygehusindlæggelser. De samlede medicinomkostninger for hjertekarsygdomme var i 2014 på 1.59 milliarder kroner.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu