Hollandsk hestekødssælger i kødskandalens søgelys

14. februar 2013 08:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hollandsk hestekødssælger i kødskandalens søgelys
Billede mangler

Det Hollandske firma Draap Trading blev i 2012 fundet skyldig i at fjerne mærkatet, der solgte kødet som det, det var; nemlig hest. Nu er samme firma under mistanke for at være central figur i den omfattende europæiske kødskandale.

Tilbage i 2012 solgte Draap Trading det falske, hakkede hest til Frankrig, og denne gang er det igen franskmændene, som har købt mistænkeligt kød af det hollandske firma, ledet af direktør Jan Fasen, skriver The Guardian torsdag.

Han fortalte eksklusivt til avisen, at han købte en sending hestekød fra to rumænske slagterier og solgte det til de franske fødevareproducenter, Spanghero og Comigel, hvor sidstnævnte er involveret i produktionen af de lasagner, der blev solgt under falsk varedeklaration i England.

Jan Fasen siger dog til The Guardian, at han solgte kødet videre som værende hestekød.

»Nå rumænerne leverer hest, så leverer de hest. Leverer de okse, så leverer de okse. Der har aldrig været hest faktureret som oksekød. Jeg vidste, at jeg købte hest. Vi solgte det videre til Spanghero i Frankrig og til kunder i Belgien og Holland, og det blev solgt som hest. Der er ikke noget problem,« siger Jan Fasen til The Guardian.

Men hans tidligere dom skurrer i ørerne. Draap Trading – hvis navn stavet bagfra betyder hest på hollandsk – tager ikke skylden for kødskandalen. De to rumænske slagterier benægter også at have forfalsket dokumenter, og de rumænske myndigheder peger nu på, at der kan være et internationalt kriminelt netværk bag.

Kødskandalen har efterhånden bredt sig over hele Europa med alt fra supermarkeder, lyssky offshore firmaer og slagterier som mistænkte. Sorin Minea, chef for Romalimenta, det rumænske fødevareindustri forbund, henviser i The Guradian til, at der i Draap-sagen var fem mellemmænd, og der derfor er stor sandsynlighed for, at et netværk er involveret.

En nylig europæisk lovgivning har desuden forbudt hestevogne på de rumænske veje, hvilket har givet ideen om, at der nu er en overflod af hestekød tilgængeligt i landet. Også det afviser Sorian Minea skulle have indflydelse på mærkningen af kød.

»Det blev sagt, at Rumænien havde slagtet millioner af heste, men det er et komplet vildskud. Rumænien har ikke millioner af heste, de kan slagte. Hvis vi havde gjort det, havde vi måske haft det bedre økonomisk nu,« siger han til The Guardian.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu