Home om regeringens skatteudspil: Kun et lille bump

31. maj 2012 08:20 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Home om regeringens skatteudspil: Kun et lille bump
Billede mangler

Regeringens skatteudspil er ikke gift for boligmarkedet – heøjst et lille bump, vurderer ejendomsmæglerkæden home.
 
Selvom skatteudspillet i sin nuværende form vil ramme boligejere, så kommer udspillet ikke umiddelbart til at gøre den store dkade på grund af den lange indfasning. Tvært i mod kan en afklaring på området være med til at skabe stabilitet. Sådan lyder det fra Mads Ellegaard, kommunikationschef i home.
 
– Ændringer og usikkerhed er ellers altid gift for boligmarkedet. Det får både købere og sælgere til at forholde sig afventende,” siger Mads Ellegaard og fortæller, at boligmarkedet for eksempel gik fuldstændig i stå under sidste valgkamp, fordi begge fløje luftede idéer, som kunne være til gavn for boligejerne, hvorfor alle ville vente med at købe hus.Forholder man sig til det konkrete i regeringens nye udspil, ser det faktisk ikke helt skidt ud for boligmarkedet, vurderer home-chefen.
 
Samme meldinger kommer fra Realkredit Danmark.  
– Den negative priseffekt på boligmarkedet vil være marginal over de kommende år, og den effekt, der vil være, vil primært vil komme til udtryk blandt de relativt dyre boliger. Gennemføres forslaget i sin nuværende form, så er det ikke noget, der gør, at vi frygter, at stabiliseringen af det ellers hårdtprøvede boligmarked vil trække endnu længere ud i tid. Rent faktisk kan der komme en mindre positiv sideeffekt af, at der skabes større klarhed omkring den fremtidige boligbeskatning, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark
 FAKTA: Skattereform på boligmarkedet
·         Regeringen foreslår, at rentefradragsretten gradvist reduceres fra 25,7 % til 20,6 % i perioden fra 2017-2020. Det gøres for renteudgifter over 50.000 kroner for enlige og 100.000 kroner for par. Derudover fastholdes skattestoppet på ejendomsværdiskatten frem mod 2020, og der ændres heller ikke på grundskyldsbeskatningen.
 
·         Konsekvenserne af en lavere rentefradragsret er isoleret set negativ for boligmarkedet. Priseffekten på den korte bane holdes dog i ave af fradragsgrænsen, som sikrer, at en stor del af renteudgifterne stadig kan trækkes fra til cirka 33,7 % samt af det generelle lave renteniveau. Dertil kommer, at der er lang tid til en indfasning af forslaget, og den mindre negative priseffekt vil dermed komme gradvist snigende over en længere årrække.
 
·         Med udgangspunkt i et renteniveau i omegnen af 4 % – et nogenlunde ”normalt” renteniveau – og ”normale” lånestørrelser på cirka 1-3 mio. kroner vurderes den negative priseffekt på huse til op mod 0,3 %-point og stigende til 2 % i takt med, at fradragsgrænsen udhules over tid. Det er en alt andet lige betragtning – og det er værd at huske på, at der i en sådan beregning ikke indgår den positive effekt af lavere skat på indkomst. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu