Homoseksualitet skaffer asylsøger ophold

29. januar 2013 08:07 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Homoseksualitet skaffer asylsøger ophold
Billede mangler

For første gang har en udlænding fået asyl i Danmark, udelukkende fordi han er homoseksuel, siger advokat, der kalder det et godt signal for menneskerettigheder.

 

I Afghanistan er homoseksualitet ulovligt både efter straffeloven og sharialov, og ifølge advokaten har praksis altså hidtil været, at homoseksuelle skulle have været udsat for for eksempel trusler eller vold for at kunne opnå asyl i Danmark. Men i dette tilfælde har hans klient hverken været i kontakt med myndighederne eller følt sig forfulgt på grund af sin seksualitet.

– Det åbner op for genoptagelse fra andre, der er homoseksuelle, som i lang tid har været underkastet den tidligere praksis, som har været, at Danmark kun giver asyl, hvis du reelt ikke blot føler dig truet eller er i risiko for det, men ér truet, siger Kåre Traberg Smidt, der nu selv vil forsøge at få genoptaget en række andre sager.

– Der vil også komme et øget antal sager af folk, der påberåber sig homoseksualitet, fordi de tror, de så kan få asyl. Men jeg er ikke bange for, at de forkerte vil få opholdstilladelse, siger han.

Kåre Traberg Smidt henviser desuden til en afgørelse fra Flygtningenævnet i efteråret, hvor en afghaner, der var konverteret til kristendom i Danmark, fik asyl, fordi nævnet lagde vægt på religionsfrihed og retten til offentligt at praktisere sin religion.

Tidligere havde han – som det havde været praksis – fået afslag med den begrundelse, at han kunne praktisere sin religion i det skjulte i Afghanistan, hvor man risikerer dødsstraf for at konvertere fra islam til kristendom.

– Det vil sende et utroligt positivt signal om, at Danmark på det seneste halvår på to utroligt vigtige områder har trådt store skridt. Det er meget positivt fra en pro-menneskerettighedstanke, siger Kåre Traberg Smidt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu