ANNONCE

Hormonforstyrrende stoffer i legetøj på nettet

23. november 2019 13:25 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Trods løfter fra udenlandske netbutikker om salg af forbudte produkter i Danmark, fortsætter salget.

Selv om Miljøstyrelsen tidligere har bedt tre store udenlandske netbutikker om at stoppe med at sælge legetøj, der indeholder for meget eller forbudt kemi, trodser de tre butikker advarslen og fortsætter salget.

Det skriver DR.

(Det er dog ikke kun legetøj, der advares imod. I galleriet over artiklen kan du se de fire særlige grupper af ting, du bør være opmærksom på – og varsom over for).

Artiklen fortsætter under videoen

DR har undersøgt siderne Wish, Amazon og eBay. Alle tre har lovet Miljøstyrelsen, at salget af legetøj med forbudte mængder af forskellige kemiske stoffer ville stoppe.

I Wishs tilfælde er der blandt andet tale om figurer af Disney-prinsesser. Deres blankpolerede ydre afslører ikke, at de indeholder for meget hormonforstyrrende kemi.

I en mail til Miljøstyrelsen har Wishs områdedirektør Håvard Stjernen tidligere skrevet:

– Vi kan bekræfte, at produkterne er fjernet fra vores side. Og vi vil følge op i forhold til sælgeren for at sikre, at lovgivningen fremadrettet overholdes.

Kan stadig købes

Ikke desto mindre kunne DR sagtens købe prinsessefigurerne, der indeholder hormonforstyrrende stoffer i et højere niveau, end myndighederne tillader.

Samme historie finder DR hos Amazon og eBay. Hos eBay er det særligt et slimprodukt, som direktør for forretningsetik Wolfgang Weber har lovet var fjernet.

Hos Amazon kan man købe Fortnite-figurer, der indeholder alt for høje mængder af stoffet DEHP, der er hormonforstyrrende. Stoffet er forbudt i hele EU for børn op til 14 år.

“Alvorlig risiko”

Produkterne udgør ifølge Miljøstyrelsen “en alvorlig risiko for børn.” Styrelsen har tidligere bedt de tre udenlandske netbutikker om at stoppe salget af ti forskellige legetøjsprodukter. Det bekræftede alle tre netbutikker, at de ville.

Men DR har kunne købe seks af de ti produkter.

Netbutikkerne har ikke ønsket at kommentere nyheden til DR.

Stoffer såsom DEHP i legetøj kan volde skade på børnene og potentielt på forældres drømme om børnebørn. Det forklarer Anna-Maria Andersson fra Rigshospitalets Center for Hormonforstyrrende Stoffer til DR.

– Fordi nogle af konsekvenserne kunne være misdannede kønsorganer hos drengebørn. Det kunne være en dårligere sædkvalitet senere hen i livet, siger hun til DR.

Kampagne

Miljøstyrelsen har da også en advarende kampagne kørende.

– Alt for mange netbutikker uden for EU sælger legetøj med kemikalier i, fortæller miljøminister Lea Wermelin og fortsætter:

– Nu hvor danske forældre skal i gang med at købe julegaver og pakkekalendergaver på nettet, hvor de tror, de danske regler er gældende, giver vi dem information om, at man skal kigge sig for.

Nødvendigt

Noget tyder på, at det er en god idé at sætte fokus på netop disse produktgrupper. I en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen fremgår det nemlig, at børnefamilier bekymrer sig uhyggeligt lidt om sikkerhed på nettet.

Tal fra Dansk Erhverv viser således, at det er børnefamilier med børn i alderen tre til 12 år, der bekymrer sig mindst om produktsikkerhed på nettet.

– Vi ser de største risici for farlig kemi, når forældre handler legetøj til deres børn gennem webshops uden for EU. Derfor bekymrer det os selvfølgelig, at forældre med småbørn ikke er opmærksomme på produktsikkerhed, siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen.

Andre regler

Problemet er, at netbutikkerne uden for EU ikke skal leve op til EU-lovgivningen. Det gælder udenlandske sider om Wish, Amazon, Light in the Box og Alibaba.

Der er fundet ulovlige mængder af blandt andet ftalater, som kan virke hormonforstyrrende, og stoffet bor, som kan være skadeligt for forplantningsevnen.

På det nye kampagnesite deler Miljøstyrelsen i samarbejde med en række medlemmer af Kemikalieforum gode råd til at styre uden om de ulovlige stoffer i legetøj, kosmetik og plejeprodukter.

– Mit bedste råd er, at man handler i netbutikker, der har hjemme i EU, for der har vi fælles regler, siger Lea Wermelin.

Selv i balloner

Det er derfor en god idé at tjekke, hvilken information der står om sælgeren. Og hvis det ikke er til at finde, bør alarmklokkerne ringe.

Claus Jørgensen er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, som også deltager i kampagnen.

– Vi har kigget på forskellige onlineportaler, og vi fandt ftalater, som ikke må være i legetøj, i en tredjedel af tilfældene. I balloner fandt vi også de ulovlige stoffer nitrosaminer og nitroserbare stoffer, som virker kræftfremkaldende, fortæller han.

Derfor lyder rådet også, at du holder dig inden for EU, når der skal købes legetøj. Det er særligt vigtigt, når det gælder sager til børn, fordi de er mere sensitive.

Ikke i munden

Derudover skal du være ekstra påpasselig, når det gælder børn under tre år, som kan finde på at putte legetøjet i munden.

– Især hvis det er blødt plastlegetøj, er der risiko for, at det kan indeholde ftalater, siger Claus Jørgensen.

Han råder til at forhøre sig om indholdsstoffer i butikken eller på webshoppen. Mærk efter, om virksomheden har styr på det, de sælger.

– Vær også kritisk ved nye diller som eksempelvis squishies eller slim, siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu