HPV-fortalere fanget i dobbeltrolle

10. marts 2013 01:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
HPV-fortalere fanget i dobbeltrolle
Billede mangler

Opfordringen om en at få en HPV-vaccine bør ikke kun gives til kvinder født efter 1985, men også til drenge og ældre kvinder.

 

Sådan lyder meldingen fra flere fremtrædende overlæger og organisationer, selv om vaccinen mod kræft i livmoderhalsen ikke er godkendt til at forebygge forstadier til kræft hos drenge. Flere af fortalerne er kommet med anbefalingen samtidig med, at de har modtaget penge fra producenterne bag HPV-vaccinen. Det skriver Politiken.

Og det er dybt kritisabelt, mener Henrik Dibbern, der er formand for de praktiserende læger.

»Jeg synes, at interessesammenfaldet er massivt. Som udgangspunkt bør det være enten eller. Enten arbejder man for industrien, eller også leverer man faglig rådgivning til offentlighed, kolleger og myndigheder,« siger Henrik Dibbern til Politiken.

Jan Blaakær er overlæge på Aarhus Universitetshospital, og han har ifølge Politiken kaldt det »kønsdiskrimination«, at drenge ikke får en HPV-vaccine samtidig med, at han har arbejdet som rådgiver for to producenter af HPV-vaccinen.

»Hvis ikke jeg sad i de advisory boards, ville jeg gå glip af vigtig viden og kollegiale diskussioner. Jeg er aldrig blevet bedt om at gå ud og reklamere for vaccinen, så egentlig synes jeg ikke, det er så farligt,« siger Jan Blaakær til Politiken.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) understreger, at borgerne kan stole på de anbefalinger, der kommer fra offentlige myndigheder.

»Sundhedsmyndighederne videregiver jo ikke blot, hvad industriansatte læger rådgiver dem om, men samler viden ind fra flere kilder,« siger ministeren.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu