Hugo Chavez skal fyldes med formalin

8. marts 2013 15:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hugo Chavez skal fyldes med formalin
Billede mangler

VENEZUELA: Hugo Chavez’ følger i sporet på to andre markante ledere, Lenin og Mao. Den afdøde venezuelanske præsident skal balsameres, så man dermed kan »holde den socialistiske revolution i live«, som det lyder fra fungerende præsident, Nicolas Maduro ifølge Reuters.

 

»Alle foranstaltninger bliver taget, så folket kan være sammen med deres leder for evigt,« lyder det fra Nicolas Maduro, Chavez’ foretrukne efterfølger.

Når liget af Hugo Chavez er blevet balsameret, skal det ligge yderligere syv dage på militærakademiet for at imødekomme befolkningens store interesse for at sige farvel til den farverige og kontroversielle leder.

For at forevige Hugo Chavez vil man formentlig bruge en metode, hvor man sprøjter væsken, formalin, ind i kroppen, fortæller Karsten Mildahl Nielsen, retsmedicinsk tekniker på Aarhus Universitet.

»Det er ikke sikkert, at det foregår helt på samme måde, som når vi balsamerer et lig her i Danmark. Det gør vi typisk med henblik på, at den døde for eksempel skal transporteres ud af landet. Men det vil givetvis foregå ved, at man fjerner væsken fra kroppen og derefter sprøjter fortyndet formalin ind i alle muskelgrupper og organer,« siger Karsten Mildahl Nielsen og uddyber:

»Hvis de så vælger at obducere ham, kan de selvfølgelig hælde formalinen direkte ind til organerne, men man kan også vælge at pumpe det ind i blodårerne, så det kan fordele sig til organerne på den måde. Så bliver man faktisk konserveret indefra,« tilføjer han.

Efter balsameringen skal liget holdes hermetisk adskilt fra omgivelserne, og om syv dage vil det så blive permanent udstillet på et militærmuseum, der i samme ombæring vil blive lavet om til »revolutionens museum«.

Den kontroversielle statsleder har forud for den store ceremoni fået flotte ord med på vejen.

»Han var uovervindelig og forlod os alle som ubesejret. Det kan ingen tage fra ham – det står skrevet i historien,« siger Cubas præsident, Raul Castro, ifølge Reuters.

Mere end 50 statsledere fra overalt i verden, herunder Irans Mahmoud Ahmadinejad, Cubas Raul Castro og Hvideruslands Aleksander Lukasjenko deltager efter sigende fredag i Hugo Chavez’ begravelse, mens flere end to millioner mennesker allerede har været forbi den afdøde præsidents kiste på et militærakademi i Caracas, inden liget skal balsameres og dermed.

Begravelsesceremonien begynder fredag klokken 16.30 dansk tid.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu