ANNONCE

Hunde hitter i krisetid

13. januar 2021 16:01 | Af: Maiken Krongaard, mk@newsbreak.dk

Danskerne skaffer hunde fra internater, kenneler og nettet i stor stil. Det vækker bekymring hos Dyrenes Beskyttelse

Hunde hitter i krisetid
Den skønne schæfer Jack er en af de få hunde, der er tilbage i Nordjyllands Internat. Se flere billeder i artiklen. Foto: Rene Schütze

Hunde er på mode under coronakrisen. Både hos kenneler, dyreinternater og på diverse sider og grupper på internettet er der stor efterspørgsel efter de firbenede venner.

En af dem, som er blevet kimet ned og bombarderet med forespørgsler på mail, er Steen Christensen, som ejer Kennel Sweetwater’s i Esbjerg.

– Det er helt vildt, så mange, der har henvendt sig! udbryder han.

Fakta

Hunde i tal

Dansk Kennel Klub har 6500 hundeopdrættere blandt deres medlemmer.

Der er sket en stigning på 10 % i Dansk Kennel Klubs stamtavleregistreringer, oplyser presseansvarlig Liselotte Christensen til Newsbreak.dk. De registrerede 23.742 hunde i 2020. Tallet var 21.589 i 2019.

Og i Dansk Hunderegister er det den samme tendens, man kan se. I 2020 blev der registreret 67.233 hunde. Til sammenligning blev der i 2019 registreret 63.009 af slagsen. Registreringerne er altså steget med 7,5 procent.

Steen Christensen har 35 års erfaring med at opdrætte hunde, og hos Kennel Sweetwater’s har de to kuld bestående af otte hvalpe om året. Han oplever det som værende bemærkelsesværdigt, at så stort et antal danskere efterspørger hunde, og de har selvsagt ikke kunnet følge med efterspørgslen.

Kennelejeren har et bud på en forklaring på, hvorfor vi ser denne tendens i en pandemitid.

– Folk er derhjemme og har god tid. De har mere tid til at hygge sig med en hund, gå ture, opdrage og træne den, end de normalt har, siger Steen Christensen til Newsbreak.dk.

En hund kan samle familien

Ifølge Liselotte Christensen, som er presseansvarlig i Dansk Kennel Klub, giver det god mening, at menneskets bedste ven er i høj kurs i denne tid.

– Mange har drømt om en hund længe. Men nu er timingen god. Det er det rigtige tidspunkt at få en hund, siger hun.

Fakta

Psykolog Gert Barslund: Menneskets bedste ven kan være impulskøb

Psykolog Gert Barslund fra Esbjerg er ikke overrasket over udviklingen.

-I begyndelsen af coronakrisen troede og håbede vi, at krisen hurtigt var overstået. Nu har vi erkendt, at det her kommer til at tage tid. Folk er virkelig begyndte at savne mange ting i deres hverdag. Det kan være selskabelighed og samvær med andre, siger Gert Barslund til Newsbreak.dk.

Bevidst eller ubevidst begynder vi så at kompensere for savnet.

-Savnet kan være diffust for det enkelte menneske. Men man går så i gang med at erstatte savnet med noget, der er helt nyt. Og det kan netop være et impulsagtigt køb af et kæledyr, påpeger Gert Barslund.

Ikke mindst hunde kan udløse sådanne impulsindkøb, mener psykologen.

– Hvis man er nedtrykt over situationen, så er hunden som bekendt menneskets bedste ven, der kan trøste en.

Liselotte Christensen peger lige som Steen Christensen på, at mange danskere tilbringer mere tid i deres hjem. De har for eksempel ikke mulighed for at tage ud at rejse. I stedet byder de så velkommen til et nyt medlem i deres familie.

– Folk har fået øjnene op for, at hunde kan bibringe en masse glæde og været et samlingspunkt i familien, siger hun.

Jack ønsker sig et dejligt hjem

Også hos internaterne oplever de, at der er rift om hunde. Nordjyllands Internat har kun to hunde tilbage. Den ene hund er klar til at blive videreformidlet, og den anden er reserveret. En af dem er den skønne schæfer ved navn Jack.

Det er dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse, som driver internaterne. Internaternes opgave er at tage hånd om de hunde, som bliver indleveret. Det er ofte mennesker, som ikke er i stand til at tage ordentligt vare på hundene. Og så skal de finde nye, gode familier til dem. Det fortæller Karina Fisker, som er internatleder på Nordjyllands internat ved Dyrenes Beskyttelse.

– Vi har samtaler med de interesserede, hvor vi spørger ind til, hvilke tanker, de gør sig om, hvad det indebærer at få en hund. Vi skal være sikre på, at en ny hundeejer kan passe godt på hunden og tilbyde den et dejligt hjem, siger hun.

Internaterne videreformidler kun lovlige og raske hunde.

Hunde handles på nettet

Faktisk plejer Nordjyllands Internat at få indleveret betragteligt flere hunde. I 2019 blev 120 hunde indleveret, men i 2020 faldt antallet til 53.

Det vækker bekymring hos internatlederen, at hun sidste år tog imod 67 færre hunde. For det kunne tyde på, at hundene i stedet bliver købt og solgt på nettet til den bedste pris.

– Det bekymrer mig, hvis det handler mere om, hvor mange penge, man kan få for hunden, eller hvor billigt, man kan få den, snarere end om det er den rigtige familie, den lander hos. Folk sætter sig ikke ind i, hvad det kræver af tid og energi at passe en hund. Det skal der mere fokus på. Hvis man køber en hvalp, så kommer den på et tidspunkt i teenagealderen, og så skal man bruge mere tid på at opdrage og træne den, lyder det fra Karina Fisker.

Hun fortsætter:

– Min bekymring går på, at der er risiko for, at hunden bare bliver et projekt i coronatiden, og at mange så vælger at skille sig af med den igen, når vi er kommet ud på på den anden side af krisen. Lige nu har folk rigelig tid til at passe en hund, fordi de måske er hjemsendt, men hvad så når de vender tilbage til deres almindelige hverdag?

Hundeopdrættere kan vælge og vrage

Den presseansvarlige hos Dansk Kennel Klub og ejeren af Kennel Sweetwater’s mener dog ikke, at der er grund til bekymring.

– Det er undtagelsen mere end reglen, at hunde er et hyggeprojekt eller impulskøb, understreger Liselotte Christensen og bakkes op af Steen Christensen:

– Hunde med stamtavler er dyre, så man køber ikke bare en hund, medmindre man vitterligt ønsker den, pointerer han.

I øvrigt kan hundeopdrættere nøje udvælge, hvilke købere, der er de rigtige.

– Opdrætterne sælger ikke deres hunde til hvem som helst, fastslår Liselotte Christensen.

Og det kan Steen Christensen bekræfte.

– Det er kun sket ganske få gange, at vi har oplevet, at der var problemer med en hund, eller at vi var nødt til at tage en hund retur, siger han og tilføjer:

– Vi kan selvfølgelig ikke forudsige, om det ændrer sig fremover.

Er en hund et oprigtigt ønske?

Karina Fiskers opfordring lyder, at man kun skal anskaffe en hund, hvis man oprigtigt ønsker sig den. Hvis man er i stand til at tage ansvar for den og sørge for, at den bliver en del af familien.

For ellers kan konsekvensen være, at internaterne flyder over med hunde, eller at mange hunde bliver ejerløse de kommende år.

Det er ikke kun efterspørgslen på hunde, der var større i 2020 end tidligere. Også salget af fugle, fisk, krybdyr og gnavere steg, lyder det fra flere dyrehandler, som Newsbreak.dk har været i kontakt med.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu