Foder kan give dit kæledyr hjerteproblemer

4. juli 2019 11:44 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Der advares mod hundefoder, der i værste tilfælde kan være skyld i dødsfald blandt de firbenede.

Del:

Det amerikanske fødevareragentur, FDA, advarer mod 16 mærker af hundefoder, der ifølge agenturet kan sættes i forbindelse med en stigning i tilfælde af hjertesygdomme hos dyr.

Flere af de omtalte slags hundefoder er – og bliver – solgt i Danmark.

(Du kan se dem alle i galleriet over artiklen).

Det får dog ikke en af de store kæder til at fjerne foderet fra hylderne.

Det skriver TV 2.

Sygdommen kaldes dilateret kardiomyopati – eller DCM – og kan forårsage fremkomst af et markant forstørret hjerte med pumpesvigt, oplyser Københavns Universitet.

Allerede sidste år fortalte FDA om problemet, men specificerede ikke, hvilke typer hundemad, der var tale om. Dengang sagde de, at det handlede om kornfrit foder, og foder med ærter, linser, kartofler og lignende hovedingredienser.

Der er fundet mere end 500 tilfælde af sygdommen hos hunde, der har spist et eller flere af de 16 mærker. 119 af hundene er døde.

Tegn på alvorlighed

Ifølge Charlotte Reinhard Bjørnvad, professor i intern medicin blandt familiedyr, bør man tage det faktum, at FDA er gået ind i sagen, uden egentlige håndgribelige beviser, som et tegn på dens alvorlighed.

– Jeg tror, deres vurdering er, at selvom der ses en kraftig stigning i sygdommen, så har man endnu ikke nok viden til at bevise en forbindelse, eller hvad forbindelsen er, og det gør det svært at regulere det på nuværende tidspunkt, siger hun til TV 2, der ved en gennemgang af dyrefodsforhandlere på nettet har fundet seks ud af de 16 slags hundefoder i Danmark.

Ikke nødvendigt med handling

Butikskæden Maxi Zoo har 46 butikker og en webshop.

Her har man, på baggrund af TV 2s henvendelse, taget kontakt til en række af producenterne.

– Ud fra hvad de fortæller os, og det vi selv kan læse, vurderer vi, at det ikke er nødvendigt at foretage os noget lige nu, siger Bo Demant, administrerende direktør i Maxi Zoo, til TV-stationen.

Han understreger dog, at man følger sagen tæt og tager advarslerne alvorligt.

Producenter afviser

Flere af de firmaer, FDA retter sine beskyldninger imod, svarer tilbage.

Firmaet Zignature, der ifølge FDA står for næstflest tilfælde, afviser blankt:

– Parallelt med FDAs undersøgelse har vi foretaget vores egen, uafhængige undersøgelse. Vi har ingen forbindelser fundet mellem vores højkvalitets hundefoder og nogen af de ting, der karaktiserer DCM, svarer Zignature.

Artiklen fortsætter under videoen

Det samme gælder firmaet Champion, der ejer Arcana og Orijen. De samarbejder med andre firmaer om en undersøgelse, der skal klarlægge fremkomsten af sygdommen.

De siger samstemmende, at deres hundefoder er sikkert.

The Pet Food Institute, en paraplyorganisation der repræsenterer 98 % af hundefoder-producenterne i USA, siger det samme.

De har samarbejdet med ernæringseksperter, produktsikkerhedseksperter og dyrlæger i mere end et år – og de siger, at de ikke har fundet sammenhænge mellem ingredienserne og DCM.

The Pet Food Institutes skrivelse kan findes her.

Tidligere på året kom det frem, at hundemad, der kunne give nyresvigt, var solgt i Danmark: Din hund er i fare: Farlig hundemad solgt i DK

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu