ANNONCE

Hundejere kan dårligt undgå et sundere liv

12. september 2019 16:05 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Et nyt studie viser, at hundeejere er suverænt de sundeste sammenlignet med andre kæledyrsejere, men også folk uden.

Har du brug for et godt argument til at udvide familien med en hund? Så har et nyt studie svaret til dig.

Studiet viser nemlig, at der er et hav af sundhedsfordele ved at være hundeejer. Faktisk er hundeejere sundere end personer med andre kæledyr, men også end personer, der ingen kæledyr har.

Det skriver Videnskab.dk.

Stor gevinst ved at have hund

1769 tjekkiske personer i alderen 25 til 64 år er omdrejningspunkt for studiet. De har siden 2013 gennemgået interviews og selv lavet rapporteringer omkring deres motion og kost blandt andet.

24,3 procent af de deltagende havde hund, mens 17,9 procent havde et andet kæledyr. De resterende havde ikke kæledyr.

Det viste sig, at hundeejere havde lavere blodtryk, fik mere motion, led mindre af diabetes og havde en generelt mindre risiko for overvægt. De vejede i gennemsnit et kilo mindre end de andre deltagende.

Læge og forsker ved University of Catania, Andrea Maugeri, der er hovedforfatter på studiet, forklarer, at hundeejere kunne med større sandsynlighed rapportere om mere fysisk aktivitet, sundere kost og bedre niveauer af blodsukkeret.

Ekspert genkender resultat

De positive effekter af at have en hund, er noget som adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, Lise Lotte Christensen, kan genkende.

– Jeg kender ikke lige det her nye studie, men der er adskillige studier, der peger på, at det er sundt at være hundeejer, siger hun til Newsbreak.dk.

Hun pointerer, at det selvfølgelig gælder dem, der kan lide at være sammen – og bruger tid – med deres hund, det omfatter.

Mere motion

Selv om der i studiet ikke er garanti for, at der er en årsagsammenhæng mellem at eje en hund og være sund, så er der helt sikkert fordele ved at være hundeejer, som påvirker helbredet.

– Noget af det mest indlysende er motion. Alle hunde uanset størrelse skal ud. Og det skal de 365 dage om året. Så man får bevæget kroppen og kommer ud i den friske luft, siger adfærdskonsulenten.

Det samme kunne en rapport fra 2011 redegøre for. Her slår forskere fra Michigan State University fast, at hundeejere motionerede nok, mere eller langt mere end de sundhedsmæssige anbefalinger. Det skriver Illustreret Videnskab.

Lavere dødelighed

I en undersøgelse fra 2017 kom det frem, at hundeejere har lavere dødelighed ved hjertekarsygdomme end gennemsnittet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Data fra 3,4 millioner svenskere viste, at folk der bor alene med en hund har 33 procent større chance for at overleve en hjertekarsygdom, end folk der bor alene uden en hund.

Her bliver den større mængde motion også grundlag for resultatet.

– Vi ved, at hundeejere generelt er mere fysisk aktive, hvilket kan være én forklaring bag resultaterne. En anden kunne være det højere velbefindende eller den sociale kontakt, som hundeejere har, ligesom det kunne være effekten af hundens bakterielle mikrobiomer på dets ejer, sagde Tove Fall, hovedforfatter bag studiet og lektor ved Medicinsk Institut på Uppsala Universitet.

Sociale kvaliteter

Lise Lotte Christensen er enig. Hun påpeger, at de sociale værdier ved at have en hund påvirker livskvaliteten.

– Noget andet er det sociale aspekt. Man møder mange mennesker, når man går med sin hund. Den fungerer faktisk som en social isbryder, siger hun og fortsætter:

– Hunde er med til at holde os nede på jorden. De øger vores livsglæde, og studier har også vist, at hundeejere griner mere. Interaktionen med hunden gør os glad, og det er blodtrykssænkende. Samtidig er hunden anerkendende og værdsættende overfor dig uanset, hvordan du ser ud eller, hvor mange streeks, du har fået på SnapChat.

Menneskets bedste ven

Fordelene er mange ved at være hundeejer. På trods af at det i de videnskabelig undersøgelser kan være besværligt at finde det konkrete bevis på, at det er hunden, der er den ultimative grund.

Hvis man spørger en hundeelsker, så er det dog klart, at hunden bærer skylden

– Det er mange faktorer over en længere periode, der er gode for din sundhed, når du har hund. Hunden er virkelig menneskets bedste ven, siger Lise Lotte Christensen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu