Hunden kan ramme dig med 700 kilo fra bagsædet

20. juni 2019 13:55 | Af: Ritzau Fokus og Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

En løs hund i bilen udgør en stor sikkerhedsrisiko. Du kan blive ramt af en enorm vægt, hvis du ikke har fastspændt din hund ordentligt.

Bilen er pakket, og I har sat kursen mod sommerhus, afslapning og hygge. På bagsædet hygger børnene sig med familiens firbenede medlem.

Men hvis I laver en pludselig opbremsning, kan det få fatale konsekvenser, hvis Fido er placeret frit på bagsædet.

– Hvis du bliver ramt i nakken bagfra af din hund, så kan det slå både dig og hunden ihjel, fortæller Birgitte Ringbæk, som er kommunikationschef hos If Skadeforsikring.

Ingen lovgivning

Der er ikke nogen lovgivning på området, men man bør altid sikre sin hund med sele eller placere den i et fastspændt bur. For både chaufførens, passagerernes og hundens sikkerhed.

– Uanset om det er en hund på 6-7 kilo eller 15-20 kilo, så er den vægt, du bliver ramt med, mange gange forøget i takt med din hastighed, forklarer Birgitte Ringbæk.

Det betyder, at en lille hund på seks kilo vil ramme dig med en vægt på 240 kilo ved en kollision med 50 kilometer i timen.

Og er farten 90 kilometer i timen ved kollisionen, så svarer hundens vægt til 768 kilo ifølge tal fra If Skadeforsikring.

Bur eller sele

Om man skal vælge en sele eller et bur til hunden, afhænger af, hvad hunden er tryg ved og vant til, fortæller Jens Jochumsen, som er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Er der børn på bagsædet, vil de sandsynligvis synes, det er hyggeligt, at have hunden liggende imellem sig – fastspændt med en sele.

Fakta

Kæledyr i biler - i udlandet

– I Danmark er der ikke særlige regler for transport af kæledyr i bilen. Det er der til gengæld i en række andre lande.

– I Sverige er der eksempelvis regler for, at kæledyr skal være sikret under kørslen. Det kan være med sele eller i transportbur.

– Derudover er der regler for burets størrelse, og man risikerer at få en bøde, hvis buret er for småt.

– Læs Fødevarestyrelsens guide “Rejse med kæledyr” for at se de opdaterede regler for at rejse med kæledyr til udlandet.

Kilder: Advodan, Dyrenes Beskyttelse.

Selen skal være købt særligt til formålet.

– Det handler om at finde den sele, der passer bedst til hunden. Den skal være justerbar og holde hunden fast ved behov, siger Jens Jochumsen og fortsætter:

– Hunden kan ligge afslappet på sædet i bilen med selen på, men ved hård opbremsning er man sikker op, at den ikke bliver kastet rundt i kabinen.

Rigtige størrelse

Har man en lille hunderace, kan man også bruge et transportbur. Her er det bare vigtigt, at selve transportburet kan spændes forsvarligt fast i bilen.

Når man vælger et bur til hunden, skal det have en størrelse, så den lige kan ligge og stå op derinde. For jo større buret er, jo større er risikoen for hundens sikkerhed.

– For hvis der er en hård opbremsning, bliver dyret kastet til den anden ende af buret.

Snor på

At have hunden i sele eller i et bur er også en fordel, når man åbner dørene igen. For hvis hunden fiser ud ad døren på en tysk rasteplads, risikerer man, at den bliver helt forvirret og stikker af.

Sørg for, at hunden har fået snor på, før den bliver lukket ud.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu