Husene falder fortsat i pris

6. marts 2013 09:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Husene falder fortsat i pris
Billede mangler

Det blev henholdsvis 2,1 og 4,4 procent billigere i december at købe en villa og et sommerhus, viser den seneste prisstatistik for julemånedens ejendomshandler fra Danmarks Statistik.

Til gengæld holdt prisen på ejerlejligheder sig stabil med en lille stigning på 0,1 procent i gennemsnit.

Hvis der kigges på et tre måneders forløb fra oktober til december 2012, så faldt prisen på huse med 0,9 procent i forhold til de foregående tre måneder, mens sommerhusene faldt med 1,3 procent. Også i den periode steg ejerlejlighederne en smule med 0,1 procent.

Danmarks Statistik opgør priserne på baggrund af de handler, som er tinglyst, hvilket vil sige omkring 70 procent af handlerne i den senest opgjorte måned, december. Derfor kan tallene senere blive justererede, når samtlige handler er tinglyst.

Med decembertallene begynder man at se konturerne af et år på boligmarkedet, der var præget af usikkerhed og skrøbelighed, vurderer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Ser vi på året som helhed, lå huspriserne 3,4 procent under niveauet i 2011 som gennemsnit. Dette tal er typisk det fokus, der indgår i de mange toneangivende prognoser for dansk økonomi, og målt på denne måde kan vi notere os, at 2012 indskriver sig som et af de dårligste boligprisår i den økonomiske historie. Set over de seneste 74 år har vi således kun 6 gange før oplevet større årlige nominelle prisfald på huse,« skriver han og påpeger, at nominelle prisfald er en sjældenhed på boligmarkedet, fordi boligpriserne har en tendens til at stige over tid i lighed med andre priser og lønninger.

Boligøkonom i Nykredit Joachim Borg Kristensen spår stabile og svagt stigende huspriser i år, fordi boligbyrden for førstegangskøbere er på sit laveste niveau siden midten af 1990’erne, og fordi danskerne efter hans opfattelse igen har forventninger om stigninger i huspriserne.

»Vi forventer, at stabiliseringen af huspriserne vil fortsætte i 2013 og blive afløst af svage stigninger i slutningen af året. Vores prognose viser således en prisstigning på 1,2 procent på landsplan i 2013. Det skyldes i særdeleshed udsigten til fortsat lave renter og danskernes tro på stigende priser. Det er dog usikkert, i hvilket omfang ejerlejlighedsmarkedets bedring vil brede sig til husmarkedet. Boligmarkedet befinder sig dog i en skrøbelig udvikling, hvor faldet i den økonomiske aktivitet og udsigten til svagt stigende ledighed øger risikoen for nye prisfald,” skriver han i en kommentar.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu