Husprisen afgør skolekarakterer

21. januar 2013 16:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Husprisen afgør skolekarakterer
Billede mangler

De højeste karaktergennemsnit findes, hvor boligpriser er i top, viser analyse.

 

Danmarks højeste karaktergennemsnit i folkeskolen finder man i Nordsjælland, hvor huspriserne tilsvarende ligger helt i top. Til gengæld når både huspriser og skolekarakterer bunden i udkantskommunerne.

Det er der ifølge lektor i sociologi ved Aalborg Universitet Trond Beldo Klausen en umiddelbar enkel forklaring på.

– Man høster ikke gode karakterer direkte af at bo i en dyr bolig. Men når forældrene har råd til det, har de typisk også længerevarende uddannelser og vellønnede job, hvilket smitter af på den støtte, børnene får, siger han til Søndagsavisen.

Ét område i Danmark skiller sig dog markant ud. Syd og vest for København er der tårnhøje huspriser, mens karaktererne mange steder ligger i laveste ende. Men her spiller andre faktorer ind.

– Der er en relativ stor masse af lejeboliger i de københavnske omegnskommuner. Her er ejerboligerne ganske enkelt i mindretal, ligesom der i flere af lejeboligområderne er væsentlige sociale udfordringer. Det trækker karaktergennemsnittene ned, siger seniorforsker Hans Skifter Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut til Søndagsavisen.

Han angiver samtidig en anden forklaring på, hvorfor kommuner som Herlev og Glostrup kan have Danmarks henholdsvis 11.- og 12.-højeste kvadratmeterpriser, mens de blot ligger nummer 59 og 51 på listen over højeste karaktergennemsnit blandt 9. klasser i landets 98 kommuner.

– Der er rigtig mange småbørnsfamilier med veluddannede forældre, som har købt hus vest og syd for København, da selve Københavns Kommune er blevet alt for dyr for langt de fleste. Når deres børn når slutningen af grundskolen, kan man derfor også forvente, at det ville kunne aflæses på karaktergennemsnittene, siger Hans Skifter Andersen.

By- og boligminister Carsten Hansen (S) er ikke begejstret over resultatet af analysen.

– Jeg er overrasket over, at der er så klar sammenhæng mellem boligpriser og karakterer, siger han til avisen og understreger samtidig, at regeringen sætter hårdt ind for at modarbejde netop de faktorer.

– Vi går ind for blandede skoler og blandede boligformer, så samfundet bliver ved med at være homogent og ikke bliver yderligere delt i et A-hold og et B-hold, siger Carsten Hansen.

Han håber på, at det vil smitte af på ejerboligerne, at regeringen arbejder på at give de mindre attraktive boligområder et kvalitetsløft for at tiltrække mere ressourcestærke borgere.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu