Så meget får du i ‘løn’ under en lockout

9. marts 2018 15:28 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Hvad betyder lockout for dig? Økonomisk har det stor betydning, hvilken fagforening, du er medlem af.

Hvad betyder lockout? Det kan være en fordel at kende svaret på. 10. april kan det nemlig blive en realitet for hundredtusinder af offentligt ansatte.

Slår man op i ‘Den store danske’ bliver en lockout beskrevet som kollektivt kampskridt fra arbejdsgiverside som led i en arbejdskonflikt.

Altså et modtræk til en strejke, hvor arbejdsgivere udelukker deres ansatte og sender dem hjem uden løn, til der er en afklaring på konflikten.

I denne omgang er den varslet fra 10. april. I alt kommer den til at berøre 440.000 offentligt ansatte.

Hvad betyder lockout for dig?

Hvad betyder lockout for dig? Ja, er du omfattet af den, kan du altså ikke komme på arbejde. Du er, som navnet antyder, nærmest låst ude.

Men hvad betyder lockout for dig økonomisk? Det afhænger helt af, hvilken fagforening du er en del af. Du kan se eksempler på, hvordan din løn påvirkes i galleriet over artiklen.

Ved en strejke udvælges normaltvist en mindre del af medlemmerne, som skal strejke, imens mange flere rammes af en lockout.

Når der er strejke udbetales sædvanligvis et støttebeløb, imens det varierer fra fagforening til fagforening, hvordan man stilles ved en lockout. Det kan du også se i galleriet.

Nogle medlemmer vil være helt undtaget fra at blive ramt af både strejke og lockout. Det gælder blandt andet tjenestemænd, visse ledere og ansatte på områder, som kræver nødberedskab.

7. marts gik KLs formand Martin Damm ud og varslede lockouten. En lockout skal varsles 30 dage, inden den træder i kraft.

Hvad betyder lockout for skrøbelige borgere?

Ifølge Martin Damm har KL besluttet, at en lockout ikke må berøre borgere, der har brug for livsnødvendig hjælp.

– Vi har truffet en beslutning om lockout. Vi har dog valgt at undtage en række områder.

– Ældreområdet og handicapområdet blandt andet og nogle vitale infrastrukturer, siger han og nævner blandt andet kraftvarmeværker.

Halvdelen rammes

Godt halvdelen af de omkring 500.000 kommunalt ansatte vil dog blive ramt af lockout, og med de fritagede områder, må andre holde for.

Martin Damm fortæller, at blandt andet de ansatte på landets folkeskoler kan berede sig på at blive sendt hjem, hvis det kommer til en lockout.

Tidligere onsdag har statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), også varslet en lockout for 120.000 statsansatte. Og Danske Regioner har varslet en lockout af omkring 70.000 ansatte.

Det betyder, at en lockout vil ramme op mod 400.000 offentligt ansatte, hvis den træder i kraft.

Fakta

440.000 offentligt ansatte risikerer lockout

De statslige, regionale og kommunale forhandlere har onsdag varslet lockout som svar på fagforeningernes varslede strejker.  Lockouten, der berører 440.000 offentligt ansatte, kan alle indledes 10. april, hvis parterne ikke når til enighed inden. Men hvilke områder rammes af lockout og strejker? Og hvor mange ansatte skal blive væk fra deres arbejde? Her kan du få et overblik:

 • Det statslige område:
  • Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), har varslet en lockout for 120.000 statsansatte. Det svarer til to tredjedele af arbejdsstyrken.
  • Lockouten rammer blandt andet ingeniører, dele af tog- og flytrafikken og undervisningsområdet.
  • 15.000 statsligt ansatte er udtaget til strejke, der kan starte 4. april.
 • Det regionale område:
  • Dansk Regioner har varslet en lockout af omkring 70.000 regionalt ansatte. Det svarer til cirka halvdelen af arbejdsstyrken i regionalt regi.
  • Regionernes hovedopgave er at drive det danske sygehusvæsen. Lockouten vil ramme 20 sygehuse.
  • Sårbare patientgrupper – herunder psykiatriske patienter – og akutte funktioner rammes ikke, mens et nødberedskab skal søge for, at ingen patienter kommer i livsfare.
  • 12.000 til 15.000 er udtaget til strejke, der kan starte 4. april.
 • Det kommunale område:
 • Kommunernes Landsforening, KL, har varslet en lockout af omkring 250.000 ansatte. Det svarer til, at halvdelen af de kommunalt ansatte vil blive ramt.
 • En lockout vil blandt andet ramme de ansatte på landets folkeskoler.
 • Ældreområdet, handicapområdet og vitale infrastrukturer blandt andet kraftvarmeværker er fritaget.
 • Fagforeningerne har varslet strejke for 10.900 – 5900 lærere og 5000 pædagoger – fra 4. april.

Kilder: Ritzau, Danske Regioner, CFU, Finansministeriet

Hvis en lockout bliver en realitet vil det være anden gang på fem år, at landets folkeskolelærere bliver lockoutet. I 2013 blev 67.000 lærere lockoutet i 25 dage.

Dengang blev konflikten afsluttet, da Folketinget greb ind med et lovindgreb. Det er blandt andet dette lovindgreb, der er et af de store stridspunkter i de nuværende forhandlinger. De offentligt ansatte kræver, at reglerne for lærernes arbejdstid skal aftales i den kommende overenskomst, så det ikke længere er lovindgrebet, der sætter rammerne for lærernes arbejdstid.

Kilder: Ritzau, FOA, 3F, HK, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd, Bupl og Folkeskolen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu