ANNONCE

Få forklaringen: Når det kolde bliver endnu koldere

28. februar 2018 15:27 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Chillfaktor er et ord, der er særligt vigtigt, når det blæser.

Når det blæser udenfor og er koldt, så er et af de vigtigste ord, du skal kende, chillfaktor. Det er nemlig en meteorologisk betegnelse for, ikke hvor koldt det er, men for koldt det faktisk føles. På den måde er chillfaktor rent faktisk en langt mere brugbar målestok at forholde sig til for vi mennesker, der færdes i kulden.

For at få svar på spørgsmålet “hvad er chillfaktor?” skal vi tilbage til et helt særligt forskningsforsøg foretaget af USA og Canada i 2001. Længe har der dog været et decideret kuldeindeks – altså chillfaktor-indeks – men det blev justeret betragteligt efter forsøgene – der som en krølle på halen blev foretaget om sommeren.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) skriver på sin hjemmeside, at forsøget “bestod i at lade en gruppe frivillige gå i en nedkølet vindtunnel, mens de havde temperaturfølere på næse, kinder og pande“. På den måde blev vindhastigheden og kulden sammenholdt, mens temperaturfølerne kunne registrere kuldefølelsen i ansigterne på de stakkels forsøgspersoner.

I hovedhøjde

Grunden til det nye forsøg skal findes i, at det tidligere kuldeindeks, der beskrev chillfaktor, var udmøntet på baggrund af vindhastigheder målt i 10 meters højde, og så høje er der ikke rigtig nogle mennesker, der er. Det nye indeks benytter sig til forskel af beregnede vindhastigheder i halvanden meters højde.

Med højdeændringen kommer forskere ned i hovedhøjde. Det nye indeks er også beregnet under hensyntagen til moderne teorier om varmeoverførsel og tager hensyn til den naturlige beskyttelse, der ligger i huden“, skriver DMI som kommentar her til.

Bagved ligger en for almindelige dødelige kompliceret formel, som kan ses på DMIs egen hjemmeside.

Heldigvis er der udarbejdet et kuldeindeks, som er forholdvis let at afkode – også for vi, der ikke er meteorologer eller eksperter i formler. I en oversigt, der sammenholder den faktiske temperatur med vindhastigheden, forsøger meteorologer verden over således at give svar på spørgsmålet “hvad er chillfaktor?” og på, hvor koldt det vil føles, hvis du bevæger dig udendøre.

Frossen hud

DMI har udarbejdet en vejledende skala for, hvornår kulden ifølge chillfaktor reelt bliver farlig for dig. Faktisk skal det være 15 frostgrader og samtidig blæse 12 meter i sekundet, før kuldeindekset foreskriver, at chillfaktor er -28 grader.

Ifølge skalaen betyder det så, at der er tiltagende risiko for lettere forfrysning af blottet hud allerede efter 10 til 30 minutter. Der fra går det naturligvis kun én vej, og som nætterne kan være i ekstrem kulde, er det ikke utænkeligt, at vi rent faktisk kan nå derned -eller længere.

I galleriet over artiklen her kan du se eksempler på, hvordan chillfaktor fungerer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu