Hvad er Fortnite og skal jeg være bekymret? Her er spillet, dine børn (og deres idoler) helt sikkert spiller

16. juli 2018 22:56 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Spillet når ud til alt fra børneværelset til VM-finalen

Hvad er Fortnite og skal jeg være bekymret? Her er spillet, dine børn (og deres idoler) helt sikkert spiller
Spillet var en attraktion på verdens største spilmesse, E3, i år. (Foto: Scanpix)

Hvad er Fortnite? Hvis du har børn i skolealderen, så har du helt sikkert også hørt om Fortnite. Spillet som i maj måned havde en indtjening på over to milliarder kroner, selvom det er gratis at spille.

Det har taget verden med storm, og i VM finalen i fodbold mellem Frankrig og Kroatien fejrede franske Antoine Griezmann endda sit mål med en dans fra spillet.

Spillet har siden det udkom i september 2017 trukket over 125 millioner spillere til på verdensplan – og det er alt fra danske skolebørn, til verdensstjerner som Griezmann, Neymar og rapperen Drake.

Børnevenligt spil

Hvad er Fortnite så for et spil?

Bag spillets massive popularitet ligger et simpelt koncept. Sammen med 99 andre dumper man ned fra himlen, og skal derefter kæmpe en kamp til døden om at være den sidste overlevende.

Spillerne kan bygge bygninger til at forsvare sig selv, eller slet og ret gå ud og skyde modstanderne – men samtidig foregår det i et farverigt univers, der er totalt renset for blod. Når du ‘dræber’ en modstander, bliver han ‘suget’ ud af spillets i verden i stedet for at gå til i en blodpøl.

Det gør spillet meget populært blandt også de helt unge spillere. Og det er noget, man bevidst har gjort for at lokke de fem til 15-årige til, fortæller projektleder ved Center for Digital Pædagogik, Christian Mogensen.

Og når først spillerne er ‘lokket’ ind, så åbner der sig en verden af betalingsmuligheder i det ellers gratis spil, siger Christian Mogensen:

– En af hemmelighederne bag spillet er, at Epic Games ikke nødvendigvis har lavet et rigtigt godt spil, men en rigtigt god forretning. De ‘giver’ produktet væk, men skaber en kæmpe kultur omkring det. Jo mere man vil deltage i produktet og købe ind på kulturen omkring det, jo mere koster det.

Det er det, der har gjort spillet til en milliardforretning. Spillerne kan købe forskellige designs og våben. Det løber alt sammen op:

– Man opsætter en kultur om, at det ikke er nok bare at spille spillet – hvis man vil være en af de seje, skal man jo bruge nogle penge, siger Christian Mogensen.

Hvad er Fortnites hemmelighed? 

Selvom spillet på dets ydre virker harmløst, gemmer der sig sofistikerede mekanismer bag. Spillet er nærmest som skabt til at blive afhængig af, fortæller Christian Mogensen:

– Så har man en generation af unge spillere på – man fastholder dem ved hjælp af nogle meget veldesignede mekanismer, hvor man nærmest gør det nødvendigt for spillere at logge ind hver dag – der er en masse forskellige ting, man kun kan få på bestemte tidspunkter for eksempel, siger han.

Samtidig har spillet også formået at gøre sig populært hos de rigtige mennesker – foruden stjerner som Griezmann, Neymar og Drake spilles spillet også af alle, der er noget ved musikken inden for gaming og streaming. Og de brænder altså igennem hos børnene, siger Christian Mogensen:

– Jeg vil skyde på, at der er rigtigt mange aktive spillere, der er omkring ni år gamle. Forældrene kan gå godt med til det – for det er jo ikke voldeligt – og farverne er hyggelige.

Men som forælder skal man altså være på vagt. For Fortnite tjener altså rigtigt, rigtigt mange penge ind:

– Hvis man som forælder fokuserer på at spillet ikke er voldeligt, men glemmer at spillet arbejder for at tjene penge, så kan der være en bet. Det kan være, der er rigtigt mange unge mennesker der kommer til at bruge for mange penge på det, siger Christian Mogensen.

Fem hurtige om Fortnite:

Fortnite er lavet af:

Epic Games, der er et spiludviklerfirma, der også har lavet eksempelvis Gears of War 3, Paragon og Unreal Tournament. Ifølge Wikipedia er virksomheden grundlagt i 1991 og hovedkvarteret ligger i Cary, North Carolina, USA.

Fortnite aldersgrænse:

Den officielle aldersgrænse for at spille Fortnite er 12 år.

Hvor mange spiller Fortnite:

Ifølge DR anslåes det, at der alene i det første år er registreret mere end 125 millioner brugere.

Hvad går Fortnite ud på?

Sammen med 99 andre dumper man ned fra himlen, og skal derefter kæmpe en kamp til døden om at være den sidste overlevende. Man kan spille alene, sammen med en kammerat eller på 25 hold med fire spillere på hver.

Hvad koster Fortnite?

At spille Fortnite er gratis – men man kan købe ekstra ting i spillet. Disse ting er ikke noget,d er gør spilleren bedre – det kan være tøj eller lignende.

Fakta

Hvad er Fortnite?

Onlinespillet Fortnite Battle Royal har skrevet sig ind i historiebøgerne som en popkulturel og økonomisk megasucces.

Spillet har ifølge virksomheden bag, Epic Games, fået 125 millioner registrerede brugere på under et år.

Spillet er gratis, men du kan købe ekstraudstyr til dine figurer.

En af de mest populære Fortnite-gamere er amerikaneren Tyler ‘Ninja’ Blevins. Han er professionel Battle Royale-spiller og har 15 millioner abonnenter på sin Youtubekanal.

Også i Danmark er det populært at se andre spille Fortnite. Den danske youtuber Maxsa aka Rene Bertelsen har 54.000 abonnenter på Youtube. Han spiller mellem 1-5 timer om dagen.

Kilde: DR.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu