ANNONCE

Hval uden stedsans svømmer i dansk fjord

31. maj 2016 15:51 | Af: Anne Mejdahl Daugbjerg, ad@newsbreak.dk

En kaskelothval har forvildet sig ind I Vejle Fjord - Sebastian Wallenius var hurtig og har filmet hvalen.

Sebastian Wallenius var hurtig med sin drone og fangede hvalen på film. Video: Sebastian Wallenius

Mandag aften fik Sebastian Wallenius’ mor en sms fra en veninde, der skrev, at nu lå der en kaskelothval lige ude i Vejle Fjord.

Sebastian greb sin drone og tog ud for at filme hvalen klokken 20.30 mandag aften.

– Det er fantastisk nok alligevel, siger Sebastian, som til dagligt går på Rødkilde Gymnasium i Vejle, til newsbreak.dk.

Han fortæller, at dronen var god, for så ville han ikke forstyrre hvalen. Dronen er han vant til at bruge, for ved siden af studierne på Rødkilde har han sammen med kammeraten Kasper et firma, der laver videoer og billeder fra luften.

Kaskelothval er nok faret vild

– Det er uhyre sjældent i de indre danske farvande, siger biolog og hval-ekspert Lasse Fast Jensen fra Fiskeri- og Søfartmuseet i Esbjerg.

Ved vestkysten strander der cirka en hval om året.

Den kaskelot, der ligger og svømmer rundt i Vejle Fjord, er højst sandsynligt drejer forkert et sted i Nordsøen, fortæller han.

– Det er en oceanisk art. Den dykker flere kilometer ned og fanger blæksprutter. Den er kommet til at dreje forkert.

Lasse Fast Jensen siger, at det kan være den samme hval, som blev set i Øresund den 9. maj. Det er ikke sikkert, men der er en forholdsvis stor sandsynlighed for det. Der er nok tale om en han – det er hannerne, der migrerer fra Ækvator til Arktis i jagten på føde, mens hunnerne bliver sammen med kalvene.

Men fremtiden ser ikke alt for lys ud for kaskelotten i Vejle Fjord.

– Det er svært for den at finde føde, og den ser afmagret ud.

Kaskelotter strander ofte

Kaskelothvalen har en lang vej foran sig, hvis den skal gøre sig forhåbninger om at overleve.

– Den skal finde rundt om Skagen og ud i Nordsøen. Og den har svært ved at finde ud fra Nordsøen. Prognosen ser ikke for god ud, siger Lasse Fast Jensen.

Det sker forholdsvist ofte, at en kaskelothval strander. Derfor holder Lasse Fast Jensen også godt øje med hvalen – de modtager rapporter om, hvor den er henne, og så er de helt klar til at rykke ud, hvis den strander.

En levende kaskelot i de indre danske farvande er noget nær lige så sjældent som den Finhval, der strandede i Vejle Fjord tilbage i 2010. Finhvalen er nemlig generelt bedre til at finde rundt. Det er meget få, der strander. Kaskelothvalen er den største tandhval, og den kan blive op til 20 meter lang og veje op til 50 ton.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu