ANNONCE

Hvalpefabrikker er rykket ind på nettet

24. juli 2017 07:19 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Skal familien udvides med en hundehvalp, så se dig grundigt for. 23 gange er Dyrenes Beskyttelse rykket ud til hvalpefabrikker. Alle sælgere bør registreres.

Hvalpefabrikker. Bare ordet er næsten nok til at få det til at risle koldt ned ad ryggen.

Og Newsbreak.dk har flere gange berettet om de såkaldte hvalpefabrikker. Og de kummerlige kår, som hundene lever under hos kyniske opdrættere. Nogle af de reddede hvalpe kan du se i galleriet over artiklen.

Hvalpefabrikkerne er for alvor rykket ind på nettet – så kig dig godt for, før du køber.

Hvalpefabrikker på nettet

“Skønne og legesyge schæferhvalpe søger nyt hjem”.

“Vi står med et kuld af de dejligste vapser, som er klar til at flytte hjemmefra”.

“Bichon Havanais rejseklar i dag”.

Facebook, Gul og Gratis og Den Blå Avis er en populær vej til at finde familiens nye firbenede ven. For det er nemt både at sælge og købe hundehvalpe på nettet.

Men bag de tillokkende fotos og beskrivelser af sunde hvalpe kan gemme sig opdrættere, som sætter fortjenesten højere end dyrenes behov.

Rykket ud 23 gange

I de første seks måneder af 2017 har Dyrenes Beskyttelse 23 gange måttet rykke ud til såkaldte hvalpefabrikker, hvor store kuld lever under kummerlige forhold.

Det er nøjagtig samme antal som i hele 2016.

– Der er penge i at handle med hunde. Samtidig er det blevet let at lægge billeder op på sociale medier. Hvalpe er søde og nuttede, og det bliver udnyttet, siger Hanne Valentin Werner, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse

Køberens ansvar

Selv om der er sælgere med reelle hensigter, så påhviler der køberen et stort ansvar for at skelne mellem de gode og dårlige. Det skyldes, at der i Danmark ikke er nogen lov, der forpligter alle hundehandlere til at blive registreret.

– Med den lovgivning, vi har i dag, så bliver køberen kontrolløren. Derfor er det vigtigt, at man for eksempel beder om at se hvalpens mor og det sted, hvor hvalpen har tilbragt sin første tid, siger Hanne Valentin Werner.

Smiley-ordning

Debatten om hundefabrikker har fået fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at bebude en smiley-ordning for hundeopdrættere.

Den vil blive præsenteret i sensommeren, men hverken Dyrenes Beskyttelse eller Dansk Kennel Klub mener, at den vil komme de lyssky sælgere til livs.

I stedet efterlyser Jørgen Hindse, der er formand for Dansk Kennel Klub, en ordning a la Frankrigs, hvor hundeopdrættere kun kan annoncere, hvis de er registreret eller sælger hvalpe, som er stambogsførte i den franske kennelklub.

– En smiley-ordning kræver uanmeldte besøg, og det tvivler jeg på, at der er ressourcer til, siger han.

Han opfordrer i stedet kommende hundeejere til at tænke sig om og for eksempel lade være med at få hunden udleveret på en rasteplads uden papirer eller telefonnummer.

For viser hunden sig at være syg, så er det svært at kræve pengene retur.

Du kan læse mere om hvalpefabrikker hos Dyrenes Beskyttelse.

Fakta

Hvor sælges hundene?

* Hvert år registreres cirka 60.000 hunde i Dansk Hunderegister, der er et lovpligt, landsdækkende register.

* Der sælges hvert år over 20.000 hvalpe med stambog under Dansk Kennel Klub.

* Til sammenligning havde Den Blå Avis i 2016 omkring 9900 annoncer for hunde til salg. På Facebook sættes årligt omkring 14.000 hunde til salg inden for de fire mest populære hundegrupper. Dertil kommer de mindre udbredte racer.

* En undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse viser, at blandt personer, der har købt hund inden for de seneste ti år, har en tredjedel ikke set stedet, hvor hunden voksede op. Kun halvdelen har set hvalpens mor.

* 23 gange har Dyrenes Beskyttelse i 2017 rykket ud til hvalpefabrikker. Blandt i maj, hvor 17 vanrøgtede hunde blev fundet i en ejendom i Vestsjælland. De havde utøj, som ejeren i en periode havde forsøgt at fjerne med terpentin. 10 af hundene var så dårlige, at de siden er blevet aflivet.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse, ritzau

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu