ANNONCE

Hver anden bliver offer for samme forbrydelse

5. september 2019 06:07 | Af: Ritzau Fokus

Gør det så besværligt som muligt ved at kombinere flere forskellige låsemekanismer, råder Cyklistforbundet og Det Kriminalpræventive Råd.

Er din cykel pist forsvundet fra det sted, du satte den sidst, så tyder meget på, at du er blevet en del af en ærgerlig statistik.

Halvdelen af alle danskere har ifølge en ny Kantar Gallup-undersøgelse for Gjensidige Forsikring været udsat for cykeltyveri.

Du kan ikke helgardere dig, men du kan gøre det så svært for tyvene som muligt – først og fremmest ved at have en forsikringsgodkendt lås.

For har du ikke sådan en, kan du ikke få erstatning.

– Det er godt at kombinere en fastmonteret lås med en kæde eller en foldelås i hærdet stål, så det kræver forskellige typer værktøjer og dermed tager længere tid at bryde op, siger cykelmekaniker Magnus Lindhart Jørgensen fra Cyklistforbundet.

– En billig lås af wire bliver let brudt op med en tang, tilføjer han.

Hold øje med standarden

Foruden de klassiske låse kommer der efterhånden flere og flere nye sikringsmetoder på markedet – blandt andet elektroniske låse, som åbnes via en app, gps-trackere og markeringspenne.

– Uanset hvad du vælger, skal sikkerhedsstandarden være høj, siger udviklingskonsulent Hans Peter de Place fra Det Kriminalpræventive Råd.

– Den skal leve op til forsikringsselskabernes standard, som beror på, om de er godkendt af Dansk Varefakta, uddyber han.

Artiklen fortsætter under videoen 

Med den ene lås skal du låse selve cykelstellet, og med den anden låse hjulene fast – gerne til et cykelstativ eller andet, som er svært at tage med. Og stil den helst et offentligt, lyst og tilgængeligt sted.

Men efterlad aldrig din dyre kulfiberracer, mountainbike, el- eller ladcykel ude i det fri.

– Organiserede kriminelle ved godt, hvad de er værd. Og kører de rundt med vinkelslibere i en varevogn, så kan selv de stærkeste låse brydes op, siger Magnus Lindhart Jørgensen.

– Og så er det kun et spørgsmål om, hvor lang tid det tager, pointerer han og advarer mod, at man skilter med sin dyre cykel på de sociale medier.

Kontakt politiet

Bliver din cykel alligevel stjålet, skal du først og fremmest melde det til politiet og dit forsikringsselskab.

Spotter du den ude i gadebilledet, fraråder politiet at begå selvtægt.

Selv om den står ulåst et offentligt sted, og du ved med 200 procents sikkerhed, at det er din, så ring alligevel til politiet, så de kan vejlede dig.

– Når du har fået den tilbage, så husk, at du selvfølgelig skal afmelde anmeldelsen til politiet og forsikringsselskabet og betale erstatningen tilbage, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Du kan i galleriet læse mere om, hvordan du bedst forsikrer din cykel. De gode råd kommer fra cyklistforbundet. 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu