Hver anden dansker har brugt mobilen under kørsel

12. marts 2013 15:10 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Hver anden dansker har brugt mobilen under kørsel
Billede mangler

Selv om det er ulovligt og farligt at have mobilen i hånden, mens foden træder på speederen i bilen, så har omkring hver anden dansker enten SMSet eller talt i telefon, mens de har siddet bag rattet. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup TNS har lavet for Gjensidige Forsikring.

 

I øjeblikket er de danske veje bemandet med politi, som laver razzia mod bilister, som bruger deres mobil under kørslen. Og det kan give gevinst for betjentene, for målingen fra Gallup viser, 41 procent af danskerne gør sig skyldige i enten at læse eller skrive SMSer samtidig med, at de drøner ud af landevejen eller motorvejen. Og hele 58 procent af danskerne har ringet fra en håndholdt mobil, mens de kørte.

Den største gruppe af lovovertrædere, der har talt i håndholdt telefon, mens de har ført en bil, er de 40-49-årige. Hele 71 procent i den aldersgruppe svarer ja, mens 65 procent af de yngre mellem 18 og 39 år har talt i håndholdt telefon.

Fordelt på landsdele ser det værst ud i Nordjylland, hvor 69 procent har haft telefonen ved øret bag rattet, mens borgerne i hovedstaden, der har overtrådt loven med mobilen, er den mindste gruppe. Her svarer 49 procent ja.

Når det kommer til at sende eller læse SMSer under kørslen, er den yngste gruppe den værste. 61 procent af de unge indrømmer lovovertrædelsen. På andenpladsen er gruppen mellem 40 og 49 år, hvor 58 procent har SMSet med foden på speederen.

I gruppen fra 60 år og over er det kun 10 procent, som svarer ja.

Præcis hver anden nordjyde har sendt SMSer, mens københavnerne igen ligger lavest med 34 procent, der svarer ja i målingen.

Gjensidige Forsikring advarer om, at det kan ende i uheld. Derfor lyder opfordringen, at danskerne skal tænke sig om.

»Tallene taler deres tydelige sprog. Det er ikke blot de unge, men personer fra alle aldersgrupper, der åbenbart mener, at det er i orden at køre rundt med bind for øjnene. Det er skræmmende læsning, der virkelig bør få os til at kigge os selv i spejlet,« siger Kim Rud-Petersen og opfordrer til at bruge håndfrit sæt til mobilen eller parkere, hvis det er »livsnødvendigt« at svare på en SMS.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu