ANNONCE

Hver dag rammes dansker af hudkræft

1. november 2011 11:20 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Hver dag rammes dansker af hudkræft
Billede mangler

Hudkræft er i voldsom stigning blandt unge. Hvert år rammes 376 unge danskere mellem 15 og 34 år af kræft i huden.  Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter i november måned fokus på solariers skadelige virkning med kampagnen ”Sluk Solariet: Din hud glemmer aldrig”. 
 
Når mønten er kastet i, og solariets låg lukker, er det mest sandsynligt, at der ligger en ung kvinde under den kunstige sol. Højst sandsynligt ved hun godt, at det øger hendes risiko for at få kræft. En risiko der kun er blevet større gennem de seneste 25 år. Helt præcist er de 15-34-åriges risiko for modermærkekræft fordoblet og risikoen for almindelig hudkræft mere end tredoblet de sidste 25 år.
 
– Kræft i huden er ikke længere en sygdom, der rammer de ældre. Hver eneste dag bliver et ungt menneske helt unødigt ramt af kræft i huden. Det er en trist udvikling som burde afholde alle fra at lægge sig i solariets stærke stråling, siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.  
 
Ifølge de nyeste tal er der årligt 179 unge mellem 15 og 34 år, som rammes af modermærkekræft, og 197 som bliver ramt af almindelig hudkræft. De høje tal kan tilskrives alt for meget ultraviolet stråling fra solarier og sol.  Desværre gør den slags oplysninger og tal det ikke alene. Langt de fleste unge ved godt, at solarier er kræftfremkaldende, men for dem gælder det om at se godt ud her og nu.
 Rynker skræmmer
Fordi udseendet betyder så meget, virker udsigten til rynker ofte mere skræmmende på de unge, end en risiko for at få kræft. Derfor vil kræftstatistikkerne heller ikke stå alene, når Sluk Solariet kampagnen i november måned forsøger at overbevise børn, unge og deres forældre om, at det er en meget kortsigtet og risikofyldt investering at gå i solarium.
 
– Rynker dør man ikke af. Men når vi interviewer de unge, kan vi høre, at udsigten til rynker og læderhud gør et større indtryk, end en øget kræftrisiko. Derfor er det denne gang udseendet, vi har fokus på i vores nye kampagne ”Din hud glemmer aldrig: Sluk Solariet”, siger Anja Philip.   
 
I de annoncer, der fra næste uge vil kunne ses i bybilledet og magasiner, vil budskabet derfor være, at solarier både giver rynker og kræft. Det bliver præsenteret sammen med et billede af det, de unge frygter mest – en rynket kavalergang og kalkunhals.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu