Hver femte ung bruger snus dagligt

23. september 2017 09:24 | Af: Elo Christoffersen, ec@newsbreak.dk

Et stigende antal unge på ungdomsuddannelser i Kolding bruger snus. Ny kampagne skal forsøge at bremse udviklingen.

Hver femte ung bruger snus dagligt
Brugen af snus er stigende. Foto: Scanpix (Modelfoto)

Det bliver mere og mere normalt blandt unge at bruge snus.

Og ungdomsuddannelserne i Kolding oplever – ligesom resten af landet – at brugen af snus er stigende.

Derfor har Sundhedscenter Kolding nu udarbejdet en kampagne, der skal få unge væk fra snus. Kampagnen kører lige nu på Hansenberg, Produktionsskolen, IBC, Kolding Gymnasium, UC Syd, Munkensdam Gymnasium og Kolding HF og VUC.

400 elever med i undersøgelse

Forud for kampagnen har Sundhedscenter Kolding lavet en undersøgelse, der afdækker forbruget af snus blandt de unge i Kolding.

Omkring 400 elever har svaret på spørgeskemaet. 39 % angiver, at de har prøvet snus. 19 % angiver, at de dagligt anvender snus – 56 % svarer, at de har prøvet snus et par gange og aldrig ønsker at gøre det igen. En tredjedel oplyser, at de har mulighed for at købe snus på skolen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse breder brugen af snus sig særligt blandt drenge på uddannelsesinstitutioner.

Behov for at gøre noget

Formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Kolding Kommune, Lis Ravn Ebbesen, håber, at kampagnen kan medvirke til, at færre unge begynder at tage snus.

– Det er forfærdeligt, at mens antallet af rygere falder, stiger antallet af unge, der begynder at bruge snus. For ”røgfri tobak” er ligeså sundhedsfarligt. Der er risiko for kræft i mundhulen, bugspytkirtlen og spiserøret. Derfor er der stort behov for, at vi gør noget. Jeg håber, at denne kampagne kan få unge til at tænke sig en ekstra gang om, inden de følger moden med at putte snus i munden, siger Lis Ravn Ebbesen.

Positivt modtaget

Kampagnen er blevet positivt modtaget fra forskellige sider. Bl.a. henviser Kræftens Bekæmpelse til Koldings kampagne, når de får henvendelser om snus fra skoler. Og Sund By Netværket har sendt kampagnematerialet ud til flere kommuner.

Kampagnen sættes desuden på Sundhedscenter Koldings Facebook-side, der primært vil være målrettet forældrene.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu