ANNONCE

Hver fjerde dansker kan ikke klare denne udgift

1. august 2019 09:34 | Af: Newsbreak.dk

Knap hver fjerde dansker har ikke nok luft i budgettet til for eksempel en uforudset tandlægeregning eller en vaskemaskine, der går i stykker, viser undersøgelse.

Hver fjerde dansker kan ikke klare denne udgift
For nogle danskere gør en uforudset udgift virkelig, virkelig ondt. Genrefoto.

23 procent af danskerne har ifølge dem selv ikke nok luft i budgettet til at dække større uforudsete udgifter. Det kan for eksempel være en ekstra tandlægeregning eller hvis vaskemaskinen, opvaskemaskinen eller bilen går i stykker.

Det fremgår af en undersøgelse fra Analyse Danmark, der har spurgt et repræsentativt udsnit på 1.083 danskere for Fagbladet 3F.

Seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, (VIVE) pointerer, at forskningen viser, at jo mere man er uden for arbejdsmarkedet på grund af for eksempel sygdom, handicap, misbrug eller arbejdsløshed, jo sværere er det at få pengene til at slå til.

Hårdest ramt er de ledige, hvor over halvdelen – 54 procent – ikke har luft nok i budgettet til uforudsete udgifter. Derimod har 79 procent af danskerne, der har et arbejde, luft nok i budgettet.

– Der kan selvfølgelig også være nogle, der ikke er så gode til at prioritere deres indkomst. Men problemer med uforudsete udgifter hænger mest af alt sammen med at lave indkomster og fattigdom, siger hun og fortsætter:

– For nogle familiers vedkommende hænger det sammen med indførelsen af reformer, der fx. har betydet loft over kontanthjælp og integrationsydelse, der har ramt hårdt i bestemte grupper af familier, siger hun.

Reformer gør ondt

Analysen viser også, at flere kvinder end mænd ikke har en opsparing – nemlig 30 procent, hvor det kun gælder 17 procent af mændene.

– En del af de reformer, som folketingspolitikerne har vedtaget, har resulteret i, at der er kommet flere udsatte og fattige familier. Set fra et børneperspektiv er der grund til alvorlig bekymring, når begge forældre gennem flere år har en lav indkomst, siger hun til Fagbladet 3F.

Artiklen fortsætter under videoen

Anne-Dorthe Hestbæk slår fast, at selv om det er de voksne, der står med de ubetalte regninger, er det børnene der rammes hårdest. Konsekvenserne af lav indkomst forfølger børnene gennem hele livet.

– Børn der vokser op i lavindkomstfamilier, slutter folkeskolen med dårligere karakterer. Færre søger ind på og gennemfører en erhvervsuddannelse, siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu