ANNONCE

Problem: Så mange betjente har alvorlig lidelse

4. marts 2020 03:19 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Kortlægning viser, at politifolk og fængselsbetjente diagnosticeres med PTSD. "Alvorligt", siger minister.

Problem: Så mange betjente har alvorlig lidelse
Hver tiende fængselsbetjent lider af PTSD. Genrefoto.

Faggrupper såsom fængselsbetjente og politifolk hjemsøges af PTSD – posttraumatisk stress, der kan vise sig i form af depression, angst og stress.

Det viser en kortlægning fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som er udarbejdet for Justitsministeriet. Det skriver Berlingske.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Resultaterne bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 11.169 nuværende politibetjente og 2896 nuværende fængselsbetjente.

Her svarer 5,4 procent af de adspurgte fængselsbetjente, at de er diagnosticeret med PTSD.

Samtidig opfylder yderligere 13,5 procent af de adspurgte de såkaldte diagnosekriterier for PTSD.

Blandt politifolk er tallene lidt lavere. Her svarer to procent af de adspurgte, at de er diagnosticeret med PTSD, mens yderligere 3,7 procent af politibetjentene opfylder diagnosekriterierne.

Det er første gang, at omfanget af PTSD blandt danske betjente er blevet kortlagt.

Tallene tegner ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) “et alvorligt billede”.

– Der er behov for en styrket indsats over for vores PTSD-ramte betjente og måske i særlig grad for fængselsbetjentene, siger ministeren til Berlingske.

Følger af mange hændelser

Ifølge Berlingske svarer de adspurgte betjente, at de psykiske reaktioner sjældent handler om enkelte voldsomme hændelser. Men at de ofte følger af mange mere eller mindre voldsomme hændelser.

Betjentene oplever, svarer de, at de hjælpende indsatser overordnet set er velegnede og gode. Men at der er en udfordring med at få “indsatserne og støttetiltagene gennemført konsekvent”, står der i rapporten.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, siger, at det er vigtigt at gøre hjælpen mere systematisk, samt at sikre at betjentene får hjælp.

– Det er for dyrt at lade være, når hver tiende fængselsbetjent bliver ramt af PTSD, siger hun til Ritzau.

– Der er ingen tvivl om, at det her kommer til at koste nogle penge. Så det er selvfølgelig også noget, vi vil tage op med ministeren, tilføjer Karina Lorentzen Dehnhardt.

Kortlægningen er en del af en større undersøgelse, justitsministeren bestilte i september 2019, og som forventes færdig i august.

Alligevel mener Nick Hækkerup, at det er problemer, der skal håndteres inden da – i forbindelse med den kommende aftale for politiet, siger han til Berlingske.

Fakta

Fakta om PTSD:

* Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en psykisk lidelse. Den kan optræde, efter at man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krig, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb og røveri.
* PTSD er beskrevet langt tilbage i tiden. Der er skriftlige beskrivelser tilbage fra den amerikanske borgerkrig. Her var lidelsen kendt som Da Costas Syndrom. Under Første Verdenskrig blev lidelsen kaldt granatchok.
* Det antages, at cirka en procent af befolkningen til enhver tid lider af PTSD. Blandt soldater, som har været i krig, og blandt ofre for katastrofer er hyppigheden højere – cirka 10 procent. Efter voldtægt er den 30 procent.
* Vedvarende symptomer på overfølsomhed og anspændthed, såsom søvnproblemer, irritation eller vredesudbrud er hyppige. De fleste har vanskeligt ved at koncentrere sig og er anspændte.
* Mange oplever en stadig genoplevelse af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og under søvn.
* PTSD er en relativ langvarig og ikke sjælden kronisk tilstand.
* Ved kronisk PTSD har man perioder med øgede symptomer. Herefter går lidelsen tilbage eller mildnes, men for nogen kan symptomerne være konstante og alvorlige i lang tid.
Kilde: sundhed.dk og netdoktor.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu