Hver tredje dansker stoler ikke på lægen

13. april 2012 09:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Hver tredje dansker stoler ikke på lægen
Billede mangler

Hver tredje dansker undlader at kontakte deres læge, når de bliver syge, fordi de ikke føler, at lægen kan hjælpe.
Det viser en ny, repræsentativ undersøgelse, som YouGov har foretaget for 24timer, og det resultatet vækker bekymring hos Danske Patienter.
“Vi mener, det er temmelig alarmerende, for hvis man fejler noget, men ikke går til lægen, bliver sygdommen værre. Så der er al mulig grund til, at nogen gør noget; om det er Sundhedsstyrelsen, regionerne eller lægerne selv, ved jeg ikke. Men inden man beslutter, hvad man gør, skal man kende mere til årsagerne til, hvorfor det er sådan,” siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg, til 24timer.
Psykolog og forsker i forholdet mellem læge og patient ved Aarhus Universitet, Anette Fischer Pedersen, er ikke overrasket over undersøgelsen. En tilsvarende engelsk undersøgelse viste nemlig samme billede, og konklusionen var der, at der eksisterer en række emotionelle og praktiske barrierer, som holder folk fra at gå til lægen.
“En praktisk barriere kan være, at det er svært at komme igennem på telefonen, mens en emotionel barriere kan være angst for, at lægen vil sige, man fejler noget alvorligt, eller usikkerhed i forhold til, om man misbruger lægens tid,” siger Anette Fischer Pedersen til 24timer.
Mens danskerne venter med at kontakte lægen, forsøger de at tolke deres egne symptomer, forklarer hun videre.
“Danskerne prøver hele tiden at tolke på egne symptomer for at få et billede af, hvad det egentlig er, de går til lægen med. Og det er faktisk ikke så ligetil. Som patient skal man komme til lægen på det rette tidspunkt. Man vil ikke belemre lægen med noget unødvendigt, men man vil heller ikke risikere at vente for længe, hvis det, man har, kunne være noget alvorligt,” siger hun.
Kilde: 24timer

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu