Hvert 7. barn måtte på skadestuen i 2011

18. november 2012 07:18 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Hvert 7. barn måtte på skadestuen i 2011
Billede mangler

Små børn render rundt og banker hovedet ind i alting, siger børnelæge.
 
Gale katte får revne skind.
 
Hvert syvende danske barn i alderen 0-15 år var i 2011 en tur forbi skadestuen. Helt præcist blev det til 168.732 besøg der i alt. Det viser en opgørelse fra Forsikring & Pension, der har hentet tal fra alle landets skadestuer. Det skriver Søndagsavisen.
 
Der er dog stor forskel på, hvordan børnene kommer til skade. For de 0-5-årige er hovedet den del af kroppen, der tager de største knubs, mens arme, ben og fingre volder de 6-15-årige flest smerter.
 
Det er der en ganske enkel forklaring på, fortæller børnelæge på Herlev Hospital, Helle Christiansen.
 
– Små børn render rundt og banker hovedet ind i alting. Det er formentligt, fordi små børn ikke tager fra med hænderne på samme måde, som store børn gør, når de falder, og så tager hovedet altså fra. Større børn løber til gengæld på rulleskøjter, skateboard og hopper i trampolin; de gør ganske enkelt vildere ting, og det betyder flere skader på de ydre led, siger hun til Søndagsavisen.
 
Enten er drenge mere uforsigtige end piger, eller også er de ganske enkelt bare mere uheldige. I hvert fald var de oftere gæster på landets skadestuer sidste år. 15,5 procent af de 6-15-årige drenge kom så meget til skade, at de skulle tilses af lægepersonale, mens det tal var 13,6 procent for pigerne i samme aldersgruppe.
 
Men selvom det ikke er sjovt at se sin lille pode bliver tilset af folk i hvide kitler, råder børnelæge Helle Christiansen forældrene til ikke at blive pylrede og overforsigtige af den grund.
 
– Børn skal have lov til at udfolde sig. Faktisk mener jeg, at den bedste metode til, de på længere sigt undgår at komme til skade, er at lade dem udfolde sig. De skal lære, mens de er små, hvad højder er, og hvordan de kommer ned igen. Alt tyder på, at hvis man får lov at udforske, hvad det er farligt, kommer man faktisk mindre til skade på længere sigt, siger hun og giver dog et enkelt råd til de vilde unger, der kører ræs på skateboard og hopper højt i trampolinen.
 
– Husk albuebeskyttere og håndledsbeskyttere, lyder det fra børnelægen.
 
Når børnene først begynder at gå til sport, sætter skaderne ind. Blot én procent af 0-5-åriges skadestuebesøg i 2011 blev udløst af uheld i forbindelse med motion og sport. For de 6-15-åriges vedkommende var netop sport og motion årsag til 24 procent af deres skader.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu