ANNONCE

Hviderusland smider svensker diplomater ud

8. august 2012 14:02 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Hviderusland smider svensker diplomater ud
Billede mangler

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, smider alle svenske diplomater ud af Minsk, skriver Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, på Twitter.
– Hans rædsel for menneskerettigheder når nye højder, skriver Bildt.
I forrige uge besluttede Hviderusland at udvise Sveriges ambassadør, Stefan Eriksson, og beskyldte ham for at have kontakt med oppositionen.
Sverige og Bildt svarede igen med ikke at godkende den nyudpegede hviderussiske ambassadør i Stockholm, ligesom to hviderussiske diplomater blev bedt om at forlade landet.
Sveriges udenrigsministerium oplyser onsdag, at Hvideruslands ambassade i Sverige lukker.
– De lukker deres ambassade i Stockholm, og i praksis lukker de den svenske ambassade i Minsk ved at ophæve de svenske diplomaters diplomatiske status fra slutningen af august, siger den svenske udenrigsministeriums pressechef, Anders Jörle.
Robert Hårdh, som er chef for Civil Rights Defenders, tidligere Helsingforskomitéen, betegner det som en overordentlig kraftfuld diplomatisk markering.
– Hviderusland har gennem længere tid været irriteret over Sveriges holdning, men det her synes at være helt ude af proportioner, og det er vanskeligt at fortolke det. Som alle diktatorer er Lukasjenko lunefuld, og det er ikke altid, at det er så logisk, hvad der sker, siger han.
Hårdh siger videre, at de to personer, der er blevet smidt ud fra ambassaden i Minsk, alligevel er på vej væk derfra.
– Det er et højt politisk spil, som ikke opfylder nogen funktion. Han sørger for at spille hård, men i praksis betyder det ikke noget. Men det er en usædvanlig stærk politisk markering, siger Hårdh.
Flere iagttagere mener, at den nuværende krise skyldes, at et svensk pr-bureau i et lille privatfly er trængt ind i hviderussisk luftrum. Her nedkastede de bamser med faldskærme og slagord, der kritiserede manglen på menneskerettigheder i landet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu