Hvor er vandet? Danmark ramt af ekstrem lavvande

29. november 2018 15:44 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Vandet er flere steder over en meter under normalt niveau

Går man en tur langs de danske kyster i dag, vil man hurtigt bemærke, at der, hvor der normalt er vand, kan man nu se sand, sten og andre spændende ting fra havbunden.

Både der er væltet rundt på siden vidner om, at det bestemt ikke er hverdagskost i dansk område. Men hvad er det, der sker?

Ifølge oceanograf Jacob Woge fra DMI, er vandstanden flere steder omkring en meter under normalt niveau, og det er bestemt ikke hvert år, vi oplever det. Det er derimod heller ikke rekord. Den laveste vandstand, vi har oplevet, var på under to meter i forbindelse med december-orkanen i 1999.

Der er flere faktorer, som spiller ind i forhold til, hvorfor det er blevet så kraftigt lavvande.

Dels har vi haft flere dage med østenvind. Det har givet en generelt lav middelvandstand i Østersøen, Indre danske farvande og Kattegat, idet vand presses fra Østersøen ud gennem Kattegat og videre ud i Nordsøen.

Prikken over i’et er til gengæld den kraftige søndenvind, vi har i dag.

Normalt, når vi har kraftige vinde, kommer de fra vestlige retninger. Den kraftige vind, som her til morgen har genereret vindstød af stormstyrke, er fra syd. Og det har skubbet endnu mere vand ud af de danske farvande og trækker fortsat vandstanden nedad de næste par timer.

Vandstanden forventes at være på det laveste i løbet af eftermiddagen, men minima forekommer ikke samtidig for hele landet. Nogle steder vil vandstanden være på det laveste tidligt eftermiddag, mens det andre steder i landet først er engang i aften, at vandstanden igen begynder at stige.

Bragte særligt skib i fare

Verdens største fyrskib, der er blevet ombygget til husbåd, blev onsdag aften ramt så hårdt af slagside, at Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab måtte tage ud til Refshaleøen for at tjekke, at båden ikke skulle skabe en miljøkatastrofe, men i endnu højere grad for at tjekke, at ingen mennesker var i fare.

– Vi har været derude for at besigtige situationen. Men vi forlod området igen, da vi kunne konstatere, at der ikke var fare for hverken mennesker eller miljø, sagde Michael Andersen, der er vagtchef ved Københavns Politi, til Newsbreak.dk onsdag aften.

Billederne af skibet kan du se i galleriet ovenover.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu