Hvor finder du palmeolie og bør du frygte det?

24. marts 2019 18:14 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Der er en god chance for, at du allerede er i nærkontakt med palmeolie i din hverdag. Det kan være et problem af flere forskellige årsager.

Hvor finder du palmeolie og bør du frygte det?
Det irkoniske ved palmeolie er, at den bæredygtige udgave ikke er mere sund. Foto: Scanpix.

Du har muligvis allerede hørt om palmeolie. Det kan faktisk sagtens være, siden det formentlig er en del af din hverdag på den ene, anden eller tredje måde. Det er nemlig nærmest lettere at svare på, hvad det ikke bruges til end at svare på, hvad det bruges til. For det bruges til en hel del.

Du finder det i både chokolade, kiks, nudler, pizzatopping (altså det, der ikke må hedde ost, fordi der ikke er ost nok i) og forskellige former for færdigretter. Det skriver Tænk.

WWF skriver, at du også kan finde palmeolie i læbestift, shampoo, vaskemiddel og biobrændstof, så det er altså både inde i og udenpå kroppen, at du kan finde den meget omtalte olie.

Hvad er der i palmeolie?

Tænk skriver, at der er meget mættet fedt i olien, det er den type fedt, der øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Er palmeolie sundt

Palmeolie er ikke at regne for en af de såkaldte sunde fedttyper, og faktisk er olien , ifølge Tænk, blandt de plantebaserede olier med det højeste indhold af mættet fedt. Hjerteforeningen skriver, at indtag af olien kan øge risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Er palmeolie farligt

WWF skriver, at produktionen af olien er en afgørende faktor i, at verdens skove bliver mindre, og at udrydningstruede dyr, som orangutanen, blot bliver mere udrydningstruede, fordi deres leveområder bliver fjernet fra jordens overflade.

Tænk skriver, produktionen i palmeolie foregår i områder med eksempelvis regnskov. Regnskovene bliver fjernede for at gøre plads til plantager med palmetræer, og derfor forsvinder dyrene, i takt med regnskovene.

Er der palmeolie i? …

Ja, palmeolien er en del af Nutella, men det er langt fra kun dit foretrukne smørepålæg, der indeholder olien. Tværtimod.

Greenpeace skriver, at Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellogg’s, Kraft Heinz, L’Oreal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser og Unilever alle er store virksomheder kendt for at bruge olien i deres produkter, og siden palmeolie i udgangspunktet kan bruges i så mange forskellige typer af varer, er det svært at lave en konkret liste over de produkter, der indeholder olien.

Tænk skriver, at du genkender olien på produktlisten på din favorit-fødevare ved at lede efter udtryk som:
Palmeolie
Vegetabilsk olie (palme)
Vegetabilsk fedt (palme)
Palmekerneolie
Palmefrugtolie

Det er i øvrigt værd at bemærke, at jo mere af en given ingrediens, der er i et produkt, jo højere oppe på listen over indhold står den.

Det alternative valg

Men ikke al palmeolie er ens. WWF skriver, at RSPO-certificeret palmeolie produceres under krav om, at der tages hensyn til miljøet og naturen. Nutella er blandt de produkter, der har RSPO-certificering, så i den henseende skal man mest gøre op med sig selv, hvor sundt det er at spise et produkt, der primært består af sukker og olie.

Hvis du vil vide, hvordan du får mindre af den særlige olie i din hverdag, har Newsbreak.dk tidligere skrevet artiklen:

Disse 10 madvarer indeholder olien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu