ANNONCE

Hvorfor er veluddannede danskere sundere?

27. maj 2020 10:48 | Af: Newsbreak.dk

Alle er ikke lige i det danske sundhedssystem, fortæller forskere.

Hvorfor er veluddannede danskere sundere?
Arkivfoto.

Citathistorie: Videnskab.dk

Der er stor variation i, hvor gamle vi danskere bliver, og hvor sundt vi lever, alt efter hvor vi bor.

Borgere i Lolland Kommune lever for eksempel i gennemsnit 6 år kortere, end man gør i Hørsholm Kommune nord for København.

Men hvorfor findes de her forskelle? Det spørgsmål har forskerne stadig ikke endegyldige svar på, skriver Videnskab.dk.

Ifølge Jørgen T. Lauridsen, der er professor i sundhedsøkonomi på SDU, hænger indkomst og især uddannelse meget tydeligt sammen med vores sundhed.

»Hvis du tager en videregående uddannelse, så bliver du også bedre i stand til at erhverve dig viden fra fjernsyn og medier og finde ud af, hvordan du lever sundt. Med uddannelsen følger også muligheden for et godt job med en god løn,« siger Jørgen T. Lauridsen til Videnskab.dk.

Går i arv

Jørgen T. Lauridsen påpeger desuden, at uddannelse går i arv.

»Det kommer typisk ikke ud af den blå luft. Hvis forældrene er veluddannede, så bliver børnene det også. Og det er en stærk tendens, for selv hvis forældrene ikke er veluddannede, men bedsteforældrene er, så vil børnene typisk stadig tage en længere uddannelse, end de ellers ville have gjort,« siger han.

Christian Torp-Pedersen, der er professor i sundhedsvidenskab på Aalborg Universitetshospital, er enig i, at uddannelse er en vigtig faktor, men påpeger, at man ikke ved præcis, hvorfor uddannelse og indkomst hænger så stærkt sammen med sundhed.

»Det er rigtigt, at uddannelse hænger sammen med, hvor gode vi er til at skaffe os viden. Men vi vil gerne vide helt præcist, hvad det er, der gør denne del af befolkningen sundere. Og det kan vi ikke se udfra de nuværende spørgeskemaer,« siger han.

Derfor er han gået i gang med det nystartede projekt SMIL, hvor han med samtykke har fået adgang til mere end 10.000 danskeres indkøbssedler gennem tjenesten Storebox.

Klogere på sammenhænge

Den information vil han nu sammenholde med deltagernes sygdomshistorie for at blive klogere på sammenhængene.

»Vi ved jo godt, at man ikke bliver specielt sund af at læse bøger eller tjene mange penge i sig selv. Derfor vil vi gerne undersøge, hvordan indkøbsvanerne hænger sammen med sundheden hos danskerne,« siger Christian Torp-Pedersen.

Genetik, uddannelse og indkomst spiller samlet set en rigtig stor rolle, når det kommer til vores sundhed.

Sundest i byerne

Kigger man geografisk på danskernes sundhed, så er danskerne sundest i Region Hovedstaden og i byerne.

Men ifølge Jørgen T. Lauridsen tydeliggør dette også en helt anden problematik:

»I hovedstaden og i de større byer er der et større udbud af aktiviteter og tilbud, som har med sundhed at gøre. Der er heller ikke lige så langt til lægen, og der er sundhedshuse, der kan give behandlingstilbud, som man andre steder ville få hospitalet til,« siger han.

Han fortæller, at sundhedssystemet i høj grad halter mere i tyndt befolkede områder.

»Det er et problem mange steder rundt om i landet, og det er meget skidt. På papiret har vi fri og lige adgang til sundhedsydelser i Danmark, men i de mindre byer opstår der manglende behandling, og lægen er ofte gammel og på vej til at stoppe sin praksis,« siger Jørgen T. Lauridsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu