ANNONCE

Hvorfor sover og bevæger børn sig mindre?

9. september 2020 11:05 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Skærmbrug virker til at kunne forklare en del af, men ikke hele, problemet.

Hvorfor sover og bevæger børn sig mindre?
Skærmen kan ikke besvare alle spørgsmålene. Genrefoto.

Børn og unge rører sig ikke for lidt i dag, fordi de i højere og højere grad kigger på en skærm. Det er en del af konklusionen på to rapporter om børn, deres aktivitetsniveau og kvaliteten af deres søvn.

Sundhedsstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at de to rapporter er udarbejdet af Center for Sundhed og digitale medier, og formålet har netop være at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem børn og unges skærmbrug, og så deres søvn og mængden af fysisk aktivitet.

– Vi er optagede af, at børn og unge skal have et sundt liv med tilstrækkelig søvn og fysisk aktivitet, fordi det har betydning for deres trivsel og helbred. Vi ved, at børn og unge i dag sover og bevæger sig mindre end tidligere. Derfor har vi undersøgt, om skærmen kan være en del af forklaringen, siger projektleder i Center for Sundhed og digitale medier, Annemette Høgedal, i pressemeddelelsen.

Søvn er godt søvn er vigtigt

Der er i den forbindelse noget, der tyder på, at skærmen spiller en rolle, når det kommer til søvn, der ifølge Sundhedsstyrelsen har stor betydning for børn og unges sundhed og trivsel. Det er slet og ret vigtigt for børn at sove godt, da manglende eller dårlig søvn kan hæmme børns koncentration, evnen til at lære såvel som deres vækst og immunforsvar.

– Vi kan se, at skærmen påvirker børnenes søvn negativt på flere måder. Derfor er det vigtigt at få forældrene på banen – det er dem, der må sætte rammer for, at der bliver skabt nogle gode rutiner omkring sovetid. Og både børn, unge og forældre vil have godt af at tage en snak om sunde søvnvaner, siger Annemette Høgedal i pressemeddelelsen.

I den ene af de to udsendte rapporter kan man læse, at sammenhængen mellem brug af digitale enheder og for lidt søvn er veldokumenteret, men man ved eksempelvis endnu ikke meget om, hvorfor brug af digitale enheder påvirker søvn negativt.

Der mangler et entydigt svar

Fysisk aktivitet har også en betydning for sundhed, trivsel og udvikling, og da mange børn i dag ikke rører sig nok, har man også her set på, om skærme er en del af problemet.

– Derfor har vi gerne villet undersøge, om der kunne være en sammenhæng mellem det faktum, at børn og unge rører sig mindre i dag end tidligere – og så den øgede brug af skærme. Men som man kan læse i rapporten, er der endnu ikke noget entydigt svar på det spørgsmål, siger Annemette Høgedal, i pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsen skriver, at der ingen entydig sammenhæng er mellem skærmtid og fysisk aktivitet eller mellem skærmtid og stillesiddende adfærd.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu