ANNONCE

Hvornår åbner Danmark igen?

23. marts 2020 09:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Danmark er i store dele lukket ned under coronakrisen. Daginstitutioner, skoler, butikker er lukket. Det, mange søger svar på, er, hvornår åbner Danmark igen?

Hvornår åbner Danmark igen? Onsdag aften er det præcis to uger siden, statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet bebudede en delvis lukning af flere vitale funktioner i det danske samfund.

Siden er mange flere begrænsninger og nedlukninger fulgt, så det nu kun er meget få funktioner og butikker, der reelt holder åbent. Danmark er – så at sige – lukket ned. Men hvornår åbner Danmark igen? Godt spørgsmål.

Hvem holder lukket?

Daginstitutioner – som børnehaver og vuggestuer – holder lukket. Der er dog til gengæld oprettet nødpasning i kommunerne, således forældre med samfundsnødvendigt arbejde kan få passet deres børn.

Landets mange skoler har også fået påbud om at holde lukket, og derfor skal landets skolebørn altså hjemmeskoles. Specialskoler holder også lukket.

Desuden er langt de fleste butikker blevet underlagt tvungen lukning. Det gælder butikscentre, solcentre, værtshuse, natklubber, caféer og de fleste detailforretninger. Undtagelsen er dog større varehuse som eksempelvis byggemarkeder.

Butikker, hvor en grad af fysisk kontakt er nødvendig, er også lukket. Det er for eksempel tatovører, frisører og massører.

Alle landets indendørs idrætsfaciliteter er også lukket.

Hvem må holde åbent?

Restauranter skal faktisk også holde lukket, men der er dog et smuthul. For landets mange restauranter må nemlig gerne holde åbent for take-away. Det vil sige, at så længe, maden leveres eller blot afhentes af kunder, så kan restauranter få lov at holde åbent.

Statsministeren slog også fast på et pressemøde, at dagligvarebutikker holder åbent, men at online-indkøb anbefales.

Hvornår åbner børnehaver og vuggestuer igen?

Den oprindelige melding fra Regeringen lød den 11. marts, at alle landets børnehaver og vuggestuer skulle være lukket senest mandag den 16. marts, men at det allerede fra torsdag den 12. var en god idé at gå i gang med lukningen.

Beskeden var, at daginstitutionerne skulle holde lukket i 14 dage. Siden er det blevet forlænget til og med påsken. Det vil sige, at de umiddelbart ifølge planen kan åbnes den 13. april. Det er i overensstemmelse med andre nedlukninger.

Siden er mange dog blevet klogere på udviklingen af den igangværende epidemi, og antallet af danskere smittet med og indlagt med coronavirus fortsat med at stige, så mange spekulerer i øjeblikket i, at lukningen kan komme til at vare et godt stykke ud over de varslede 14 dage.

Faktum er, at ingen egentlig ved, hvornår børnehaver og vuggestuer åbner.

Hvornår åbner skoler igen?

Samtidig med meldingen om lukning af daginstitutioner fulgte en lukning af alle skoler, gymnasier, videregående uddannelser og universiteter. Her er beskeden foreløbig den samme.

I første omgang 14 dage lukket, men igen vil lukningen vare længere. I hvert fald til og med påske 2020.

Et af de argumenter, der bruges til at vurdere en eventuel længde af lukningen af uddannelsessytemets fysiske adresser, er det, at påsken med de mange hellig- og fridage nærmer sig med hastige skridt. Det synes derfor oplagt, at skoler ikke åbner igen før efter påske. Det viste sig også den 23. marts at blive tilfældet.

Hvornår åbner butikker igen?

Det store spørgsmål er her, hvor længe de fysiske butikker kan holde til – økonomisk – at være lukket. Mange er allerede blevet fyret i blandet andet hotel- og rejsebranchen. Desuden har Anders Holch Povlsen-ejede Bestseller fyret 750 danske ansatte i tøjkoncernen.

Butikslukningerne flugter med den øvrige lukning af samfundsmæssige funktioner. Det vil sige til og med påske.

Faktum er dog – også dette angående – at der endnu ikke er svar på, hvornår butikkerne kan åbne for kunder igen efter coronakrisen.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu