ANNONCE

Skal du køre til og fra julefrokost? Tro ikke disse myter

18. december 2019 06:17 | Af: Ritzau Fokus

Du kan ikke danse dig ædru, og du kan heller ikke drikke alkoholpromillerne ud af kroppen med vand.

Du har sikkert oplevet at være til en fest, hvor du fik flere genstande indenbords end planlagt. Og måske har du også afprøvet en række tricks for at sænke promillen, så du kunne køre hjem.

Der findes mange myter om, hvordan man hurtigt kommer af med sin brandert, viser en ny rundspørge, som Epinion har foretaget for TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men ingen af myterne holder stik.

– Størstedelen af danskerne ønsker ikke at være spritbilister. Derfor skal vi have aflivet de her myter, så folk ikke sætter sig bag berusede bag rattet, siger Liv Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder ved Rådet for Sikker Trafik.

Mad hjælper ikke

En klassisk misforståelse er, at man bliver hurtigere ædru, hvis man hælder andre ting i maven. 14 procent tror således, at man kan dæmpe promillen ved at drikke vand, mens hver tiende tror, at mad hjælper.

– Folk forveksler forbrændingen af mad med forbrændingen af alkohol. Men det er leveren, som forbrænder alkohol, så den proces kan ikke speedes op med mad eller drikke, siger Liv Kofoed-Jensen.

Ifølge Patienthåndbogen kan mad påvirke, hvor hurtigt eller langsomt alkoholen bliver optaget i blodet. Men det er en myte, at en ekstra portion mad lægger en dæmper på branderten – det udskyder den blot en smule.

Kan ikke danses ud

Dansegulvet er et andet sted, hvor berusede danskere ikke bare skvatter i dansetrinene, men også i fup og fakta. Knap hver tiende tror nemlig, at man kan danse sig til en lavere promille.

– Men det er også en myte. Så man skal droppe tanken om, at man kan køre hjem, hvis man giver den nok gas på dansegulvet, siger Liv Kofoed-Jensen.

Ifølge Patienthåndbogen omsættes cirka 95 procent af alkoholen i leveren, mens kun én procent svedes ud. Derfor hjælper det hverken at svede mere eller få pulsen op.

– Sauna, motion, kaffe eller andet kan ikke øge forbrændingshastigheden og få alkoholen til at forsvinde hurtigere fra blodet, står der i Patienthåndbogen.

Kaffen er en anden udbredt myte. Syv procent tror, at en kop kaffe eller to sænker branderten så meget, at de bliver køreklar, mens fem procent tror, at det hjælper at kaste op.

Myterne er livsfarlige

De mange husmorråd er ikke bare effektløse, men livsfarlige, hvis det er på det grundlag, at man vælger at sætte sig bag rattet.

– Når politiet holder spritkontrol, tager de bilister, som ikke ved, at deres promille stadigvæk er for høj til at køre. Det viser, at myterne er livsfarlige for både bilisten og omgivelserne, siger Liv Kofoed-Jensen.

Alkoholen kan desuden sidde i kroppen langt hen ad næste dag.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu