I dag drysser Michelin-stjernerne

14. marts 2013 08:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
I dag drysser Michelin-stjernerne
Billede mangler

I dag klokken 10.00 afsløres det, hvilke danske restauranter som får tildelt stjerner i Guide Michelin 2013. På forhånd er det sikkert, at vi mister én stjerne ud af 14, eftersom Nimb Louise lukkede det forgangne nytår. Det skriver B.dk.

Faktum er, at det i år er sværere end nogensinde at forudsige resultatet. Ikke mindst fordi den franske guide sidste år valgte at give stjerner til tre restauranter i mellemprislejet (Relæ, Grønbech & Churchill og Den Røde Cottage) med reduceret service i forhold til de dyre og fornemme gourmetrestauranter, som normalt bliver præmieret. Helt sikkert et sympatisk træk af den gamle franske guide, som ofte har været kritiseret for arrogance og konservatisme. Men også et træk, som har gjort, at det i dag er sværere at definere og forstå, hvad en michelinstjerne egentlig dækker over, og hvilke restauranter der kunne være værdige til at få én. Eller sagt med andre ord: Hvis alle gode mellemklasserestauranter i København er kandidater til at få en stjerne, er der dæleme mange om buddet.

Den nye restaurant, som flest iagttagere i ugen op til offentliggørelsen har nævnt som kandidat til en stjerne, er Kadeau, som er en filial af den bornholmske restaurant af samme navn i Pedersker. Selv om Kadeaus kvalitetsniveau utvivlsomt berettiger til en stjerne, er det dog yderst tvivlsomt, om det vil ske i år. Restauranten skiftede nemlig adresse fra Vesterbrogade til Christianshavn det forgange efterår blot et par måneder før guidens deadline omkring jul, hvilket betyder, at guiden formentlig ikke har haft tilstrækkelig lejlighed til at besøge den nye adresse til at kunne udstede stedets første stjerne.

Mielcke & Hurtigkarl har også været nævnt af mange som stjernefavorit – også helt fortjent, lige som de foregående år. Sagen er bare, at der ikke er noget konkret, som tilskriver, at det skulle være lige netop i år, at Michelin indser, at restauranten, som er optaget i guiden med tre sæt bestik (som indikerer høj komfort), også har stjerneniveau.

Mest spændende i det store perspektiv er det, om Skandinavien får sin første trestjernede restaurant. Til sammenligning har Tyskland hele ti restauranter med tre stjerner, hvilket set i lyset af, at Skandinavien har flere og bedre placerede restauranter på restauranternes verdensrangliste (Worlds50Best), forekommer skævt. En trestjernet restaurant i vores region vil være betydningsfuld, fordi det vil være det endelige anerkendelse af, at Skandinavien kan måle sig med Europas historiske gastronomiske stormagter.

Desuden ville udnævnelsen af trestjernet i Skandinavien betyde, at resten af vores restaurant-scene vil kunne blive justeret op i et niveau, som er realistisk i forhold til resten af Europa – og verden for dens sags skyld. Hvilket vil sige, at en restaurant som for eksempel Geranium kunne blive hævet fra én til to stjerner.

Hver eneste år spås det, at Noma, der som bekendt er nummer et på Worlds50Best, vil få sin tredje stjerne. Men til hele verdens forbløffelse er det endnu ikke sket, og selv om udbruddet af roskildesyge blandt restaurantens gæster forrige måned faldt for sent til at få betydning, er der alligevel ikke noget konkret, som tilskriver, at det skulle blive netop i år. Med andre ord: Hvis guiden ikke kunne værdsætte Nomas køkken til tre stjerner i 2012, hvorfor skulle den så lige gøre det i 2013?

Mange ser således stockholmske Frantzén/Lindeberg som favorit til at blive den første trestjernede i Skandinavien. F/L er på vej i fuld fart op af Worlds50Best, hvor den i 2012 opnåede en tyvendeplads og har i et par år haft to stjerner og masser af besøg af inspektørerne fra den franske Michelin guide.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu