ANNONCE

I dag er en helt speciel dag: Stok hyldes

15. oktober 2019 13:01 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Anny Grete Martinussen endte i isolation, da hun fik et synshandicap. Da hun lærte at bruge stokken fik hun sin frihed tilbage. 15. oktober er Den Hvide Stoks Dag

Den 15. oktober er Den Hvide Stoks Dag, som sætter fokus på et af de vigtigste hjælpemidler til blinde og svagsynede. Ved at køre blindestokken frem og tilbage foran sig, kan den advare om forhindringer forude. Den kan røbe, om der er kanter, huller eller trapper, som brugerne skal være opmærksomme på.

(I galleriet over artiklen kan du forøvrigt se, hvordan du bedst kan hjælpe en blind).

– Den hvide stok er et symbol på selvstændighed og muligheden for at bevæge sig i samfundet. Den giver sikkerhed og tryghed, når synet svigter, og så sender den også et signal til omverdenen om, at vi ikke kan se, siger Thorkild Olesen, landsformand i Dansk Blindesamfund.

Artiklen fortsætter under videoen

Grænseoverskridende at bruge stokken

Selvom stokken medfører frihed og selvstændighed, kan det være grænseoverskridende at tage de første skridt med den hvide stok i offentligheden. 73-årige Anny fra Hejls kender alt for godt til skammen ved at tage stokken i brug. I dag vil hun dog ikke være hjælpemidlet foruden.

– Synstabet betød, at jeg måtte give afkald på mange ting. Det gik ud over humøret, at jeg ikke kunne komme ud af huset. Jeg følte mig isoleret, siger Anny.

Glæden ved den hvide stok

Hun mistede grebet om sin hverdag, da hun ikke længere kunne overskue at bevæge sig rundt i lokalområdet, hvilket fik konsekvenser for hendes socialliv.

Det var et nyblindekursus på Fuglsangcentret i Fredericia, som blev vendepunktet for Anny. En underviser introducerede hende for blindestokken, da hun gik foroverbøjet og med små skridt mærkede med fødderne. Med stokken i hånden var Anny ude at gå på villavejene. På trods af en lidt tøvende start, kunne hun mærke en forskel, da hun følte sig mere fri. Derfor lånte hun en stok, som hun kunne øve sig med. Men derhjemme kunne hun ikke komme uden for døren, hvor alle kendte hende.

– Det er grænseoverskridende at gå med stokken. Jeg følte, at alle lagde mærke til den. Det var noget af en overvindelse, siger Anny, som i dag har fundet glæden ved den hvide stok.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu