ANNONCE

I dag kører særlig patrulje på gaden

1. august 2019 21:21 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Der kommer en ny type patrulje på vejene i Danmark - og de har ét helt særligt formål.

I dag kører særlig patrulje på gaden
En bil som denne skal de fælles udrykningsteams rykke ud i. Det er muligt at påsætte magnestafferinger, der viser omverdenen, at man er i gang med en myndighedsopgave. Foto: Rigspolitiet

Der bliver af og til foretaget nye initiativer hos politiet og de danske myndigheder, der skal hjælpe borgerne. Og i dag er en af de dage, hvor et nyt projekt for første gang ser dagens lys.

Politiet og sundhedsmyndigheder skal nemlig til at rykke ud i nye udrykningsteams, som vil hjælpe og sikre en bedre håndtering for folk med psykiske lidelser. Der er indtil videre tale om en forsøgsordning, der skal køre indtil 2021.

Den nye vogn på vejen vil have to betjente og en psykiatrisk sygeplejerske ombord. De nye teams vil køre ud til opgaver, hvor personer har psykiske lidelser.

– Vi ser frem til at få de fælles udrykningsteams ud på gaden. Vi tror på, at de kan være med til at sikre en hurtigere håndtering og bedre servicering af personer med psykiske lidelser, der kommer i kontakt med politiet. Det er en gruppe, der fylder mere og mere i vores arbejde, og derfor giver det god mening med fælles udrykningsteams, der kan løse den komplekse opgave sammen på tværs af myndighederne, siger politiinspektør Lisbeth Fried fra Rigspolitiets Center for Beredskabsudvikling.

Udviklingen sker på baggrund af en rapport, som Rigspolitiet har foretaget. Her står det nemlig klart, at på syv år er antallet af hændelser med psykisk syge steget fra 16.000 årligt til 43.000 årligt. For at sætte det ind i en kontekst var de 16.000 opgaver blot 5,6 procent af politiets arbejde i 2009, mens de 2016 udgør 12,8 procent af politiets arbejde.

– Vores betjente fortæller, at det er en svær og kompleks opgave. De bliver i nogle tilfælde usikre på, hvordan de bedst håndterer personer med psykiske lidelser og savner den sundhedsfaglige vurdering og kompetence. Målet er at disse personer og deres pårørende får en hurtigere behandling og en mere koordineret indsats. Samtidig kan de nye teams forhåbentlig være med til at tage konflikter i opløbet og give en mere smidig indgang til behandlingssystemet, siger Lisbeth Fried.

Erkender opgaven

Det kan være svært for betjentene at håndtere borgere med psykiske lidelser, da det rækker ud over den træning, som betjentene har modtaget.

Artiklen fortsætter under videoen.

Derfor har Rigspolitiet besluttet at søge satspuljemidler til projektet. Det betyder, at der nu i prøveperioden vil være disse fælles udrykningsteamsi Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland.

– Det bliver rigtig interessant med de nye udrykningsteams. Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne og betjentene med hver deres faglighed kommer til at være en gevinst for hinanden og ikke mindst for de personer med psykiske lidelser, de skal rykke ud til. På den lange bane kan det forhåbentlig virke forebyggende med færre indlæggelser til følge, siger sygeplejefaglig direktør i Region Midtjylland, Claus Graversen.

De nye biler vil være civile, så borgerne føler sig trygge. Samtidig vil bilerne indeholde hvide veste, så man kan se synligheden af de nye teams.

I alt vil projektet koste 37,9 millioner kroner. Østjyllands Politi og Fyns Politi starter i august, mens Midt- og Vestjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi starter i september.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu