ANNONCE

I isolation: Vild smittefare på to sygehuse

18. december 2019 20:46 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Flere patienter er sendt i isolation.

To sygehuse har siden mandag været ramt af den smitsomme roskildesyge – også kaldet novovirus.

Det skriver TV Midtvest.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du kan undgå at blive smittet). 

Artiklen fortsætter under videoen

Udbruddet har betydet, at flere patienter er i isolation, mens personalet på de to sygehuse forsøger at begrænse smittefaren.

– Man ved, at hvis man ikke gør noget, så er det hele afdelinger, der bliver ramt. Det er voldsomt smitsomt det her, fortæller Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør på sygehuset, til TV Midtvest.

Ifølge Jens Friis Bak var 20 patienter tirsdag sendt til Herning til isolation.

Han fortæller også, at antallet af smittede ændrer sig hele tiden. Onsdag skal antallet være 11.

Ifølge den lægefaglige direktør er smitten kommet udefra. De patienter er der styr på.

Newsbreak.dk har tidligere omtalt roskildesygen.

Bliv klogere på den herunder. Det kan være en god ide – især med det antal julebuffeter, der netop nu indtages i hele landet.

Hvor nemt smitter roskildesyge?

Sygdommen er meget smitsom.  Får du bare i kontakt med ganske få partikler, så kan du både smitte og blive smittet. Det er normalt, at 30 til 80 procent af dem, der bliver smittet også bliver syge.

Smitten sker særligt gennem direkte eller indirekte kontakt med afføring eller afføring fra en person. Det betyder i praksis, at har en person ikke fået vasket hænderne ordentlig efter et toiletbesøg, så er du i risikogruppen.

Men det kan også være, at vedkommende bare har rettet på sit undertøj eller har ordnet vasketøj.

Sygdommen kan også smitte indirekte – det er særligt i køkkener, hvor der er meget udstyr, der løbende skal gøres grundigt rent. Norovirus kan smitte i op til 48 timer efter, at man er blevet rask.

Fødevarestyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at op mod halvdelen af alle fødevarerelaterede sygdomme skyldes norovirus.

Hvad er symptomerne på roskildesyge?

Hvis du er ramt af roskildesyge, så er symptomerne meget tydelige. Du vil opleve kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper.

Der vil typisk være en periode, hvor du er smittet af sygdommen, inden den bryder ud. Man vil typisk opleve at være syg i 24 til 60 timer. I løbet af den sygeperiode vil man opleve, at der er et stort væsketab.

Fakta

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

I yderste tilfælde kan man blive nødsaget til at lade sig indlægge for at få væsketilførsel. Der er tidligere registreret dødsfald efter væskemangel, men dette er yderst sjældent – og rammer oftest ældre, syge og svækkede personer.

Hvordan undgår man at blive syg af roskildesyge?

Du skal aktivt vaske hænder grundigt. Du bør ikke lave mad til andre, hvis du er smittet. Du skal skylle al mad grundigt før brug – særligt frugt og grønt. Du skal koge frosne bær.

I galleriet øverst kan du se, hvilke fødevarer der særligt smitter.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu