ANNONCE

I strid modvind: Undergraver tilliden

17. november 2020 21:29 | Af: Newsbreak.dk

Kåre Mølbak sagde på pressemøde, at fem pct. af COVID19-tilfælde i Nordjylland var cluster 5. I virkeligheden mente han, at den lige så godt kunne være uddød, oplyser han nu til Dagbladet Information

I strid modvind: Undergraver tilliden
Kåre Mølbaks ordvalg kritiseres i skarpe vendinger. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Information)

Minerne var lagt i alvorlige folder, da regeringen 4. november annoncerede en nedlukning af syv nordjyske kommuner, og at alle landets mink skulle aflives.

Faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak fortalte om en særlig muteret version af coronavirus med navnet cluster 5, som ifølge hans “bedste bud” “aktuelt” udgjorde fem pct. af de positive coronaprøver i Nordjylland.

Men i virkeligheden vurderede han på det tidspunkt, at cluster 5 lige så godt kunne være uddød. Det oplyser han nu til Dagbladet Information.

Kunne være uddød

Det fremgår af en epidemiologisk redegørelse fra 23. oktober, som SSI har været med til at lave, at de genetiske undersøgelser, der blev lavet i Nordjylland – såkaldt sekventering – udgjorde en “rimelig repræsentation” af alle de positive prøver i Nordjylland. På det tidspunkt havde man ikke fundet cluster 5 blandt mennesker i mere end fem uger.

Alligevel sagde Kåre Mølbak på pressemødet halvanden uge senere, at cluster 5 udgjorde fem pct. af alle positive prøver i Nordjylland på det tidspunkt.

Tidligere i år udgjorde de forskellige minkvarianter af coronavirus ca. halvdelen af alle smittetilfælde i Nordjylland. Heraf udgjorde den såkaldte cluster 5 ca. ti pct. Derfor kunne cluster 5 udgøre fem pct., altså halvdelen af ti pct., skriver Kåre Mølbak til Information.

Men han skriver også, at eftersom cluster 5 ikke var fundet siden 15. september, “var min vurdering, at den samlede forekomst kunne være alt mellem ’uddød’ og 5 pct.”.

Det var bare ikke den besked, han gav på pressemødet.

Har fremstillet data forkert

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, mener ikke, at Kåre Mølbak på baggrund af den viden, han havde tilgængelig ved pressemødet, kunne sige, at fem pct. af de smittede nordjyder var smittet med cluster 5.

– Det er ikke en repræsentativ fremstilling af de data, som havde flere nuancer, siger han.

Samme vurdering lyder fra professor i biofysisk og biomedicinsk kemi ved Danmarks Tekniske Universitet Kasper Planeta Kepp:

– Der er en vældig forskel på fem pct. og nul-fem pct. i den her specifikke sammenhæng, vurderer han.

Undergraver tilliden til systemet

De sundhedsfaglige vurderinger fra SSI førte til, at syv nordjyske kommuner blev lukket ned 6. november. En af dem er Vesthimmerlands Kommune. Her er borgmester Per Bach Laursen skuffet over, at Kåre Mølbak ikke lagde detaljerne frem.

– Det undergraver faktisk lidt min tillid til systemet, siger han til Information.

– Det ærgrer mig, at vi måske har lukket vores samfund ned på et grundlag, som måske slet ikke var til stede.

Også sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) er kritisk over for forløbet:

– Det er bekymrende, hvis man videregiver oplysninger, som der ikke er dækning for. Og det virker det til, at Kåre Mølbak har gjort her, siger han.

Information har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Kåre Mølbak.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu