ANNONCE

Idømt bøde på 75.000 kr

28. august 2020 11:24 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Striden stod om, hvorvidt dem, der købte træet var sikre på, hvor det kom fra, og under hvilke forhold det var blevet fældet.

Idømt bøde på 75.000 kr
Det er ikke tilrådeligt for danske virksomheder at importere træ fra Myanmar. Foto: Scanpix/Soe Zeya Tun

En aarhusiansk møbelfabrik blev tirsdag ved byretten i Aarhus dømt for ulovligt at importere træ til Danmark. Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Miljøstyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at alle EU-lande siden 2017 har frarådet al import af træ fra Myanmar, da landet er kendt for korruption og ulovlig skovhugst.

“Den ulovlige hugst fører blandt andet til rydning af regnskov, tab af biodiversitet og finansiering af væbnede konflikter,” skriver Miljøstyrelsen.

To gange

Østjyllands Politi skriver, at møbelfabrikken blev dømt for i to tilfælde, i 2015 og 2017, at have importeret træ for mange hundrede tusinde kroner uden på forhånd at have undersøgt, om træet kunne være ulovligt fældet.

EU’s Tømmerforordning kræver, at europæiske virksomheder skal sikre sig fuldt tilstrækkelige oplysninger om træ, de vil importere.

Østjyllands Politi skriver, at en virksomhed skal foretage en risikovurdering og på den måde sørge for, at der er minimal risiko for, at det importerede træ er fældet ulovligt.

Med dommen blev virksomheden dømt for ikke at overholde de gældende regler.

Det startede med et besøg

Miljøstyrelsen skriver, at sagen begyndte i 2016. Dengang var Miljøstyrelsen på kontrolbesøg hos virksomheden, og her kunne virksomheden ikke fremvise tilstrækkelig dokumentation for, at de havde gjort, hvad de kunne for at sikre, at de ikke importerede ulovligt fældet træ.

Besøget førte til et påbud om, at virksomheden fremadrettet skulle overholde Tømmerforordningen, men ifølge dommen importerede virksomheden altså igen træ fra Myanmar i april 2017. Heller ikke her kunne virksomheden dokumentere, at træet ikke var ulovligt fældet.

”Der er en særlig risiko for, at træ fra et land som Myanmar er fældet ulovligt, men virksomheden gjorde slet ikke nok for at sikre sig, at det træ, de købte var lovligt. Det er særlig groft, at virksomheden igennem flere år har undladt at indføre en tilstrækkelig grundig risikovurdering, og derefter også at virksomheden fortsætter den anden import vel vidende, at de har fået et klart påbud fra Miljøstyrelsen, ” siger specialanklager Jan Østergaard i pressemeddelelsen fra Østjyllands Politi.

Virksomheden er blevet pålagt en bøde på 75.000 kroner.

Miljøstyrelsen skriver, at det er anden gang en virksomhed bliver dømt for at overtræde reglerne.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu