ANNONCE

Derfor hylder Google lægen Ignaz Semmelweis

20. marts 2020 03:15 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Fredag hylder Google den afdøde ungarske læge Ignaz Semmelweis, der gjorde en banebrydende opdagelse, som alle nyder godt af den dag i dag.

Hver gang du vasker dine hænder – og det sker forhåbentligt ekstra tit i disse tider – kunne du overveje at skænke en tanke til den afdøde ungarske læge, Ignaz Semmelweis.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Han bliver nemlig bredt anerkendt som en af de første, der fandt ud af, hvor gavnligt det er for menneskers helbred, at man vasker sine hænder.

Det skriver søgemaskine Google, der fredag har valgt at hylde Ignaz Semmelweis med en såkaldt doodle.

Han blev ansat som chef for fødegangen på Allgemeine Krankenhaus i Wien 20. marts 1847.

Ignaz Simmelweis “opfandt” håndvask

I en tid hvor mikrobiologi og bakterier stadig var uudforskede områder fik den ungarske forsker i midten af 1800-tallet til opgave at nedbringe dødeligheden hos de fødende på hospitalet i Wien.

Ignaz Semmelweis skabte imponerende resultater, da han bad læger og sunhedspersonale om at vaske hænder mellem forskellige operationer og patienter.

Ifølge The Guardian faldt dødeligheden således blandt de fødende fra 18 procent til 1 procent som følge af tiltaget.

Selvom Ignaz Semmelweis teorier om de gavnlige effekter ved håndvask ikke mødte stor anerkendelse i hans samtid, er han senere blev hyldet som “infektionsbekæmpelsens fader” ifølge Google.

I forbindelse med udbredelsen af coronavirus er det ekstra vigtigt, at alle vasker hænder ofte og korrekt.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du bør vaske dine hænder.

FAQ:

Hvem var Iqnaz Semmelweis?

En ungarsk læge der opdagede vigtigheden af håndvask på hospitaler.

Hvad er Ignaz Semmelweis’ eftermæle?

Han bliver omtalt som infektionsbekæmpelsens fader og har haft en afgørende rolle i, at håndvask er blevet udbredt på hospitaler verden over.

Hvorfor hylder Google Ignaz Semmelweis 20. marts?

20. marts 1847 blev lægen ansat som chef for fødegangen på hospitalet i Wien.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu