ANNONCE

Ikoniske tog på vej retur

26. januar 2021 19:10 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Snart kan det blive et kærkomment gensyn

Nattog, der buldrende pløjer sig gennem det danske mørklagte landskab, kan snart blive en realitet igen. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften. For, at det kan lade sig gøre, skal der en lovændring til, siger minister Benny Engelbrecht.

I Danmark blev nattogene, der udover at køre ud i Europa også kørte mellem Frederikshavn og København, fjernet fra sporene i 1997. Inden da havde nattog kørt siden 1904. I galleriet over artiklen her findes billeder af en af de sidste nattogtuge mellem Nordjylland og hovedstaden.

Transportminister Benny Engelbrecht tilføjer i sin pressemeddelelse, at der er politisk opbakning til, at lovændringen træder i kraft, når han senere i år fremsætter den. Dermed kan nattog blive genindført fra august 2022.

Noget særligt

– Alt peger mod, at nattog gennem Danmark snart bliver en realitet igen. At tage toget på ferie er noget helt særligt, og det er et godt, grønt alternativ. Vi har et godt samarbejde med svenskerne om at få nattog på danske skinner, og på dansk side har regeringen opbakning fra støttepartierne til den lovændring, der er nødvendig for at få svenske nattog gennem Danmark, siger Engelbrecht.

For at svenske nattog kan køre gennem Danmark, skal de svenske myndigheder overtage trafikkøberansvaret fra Transportministeriet. Det sker ved en mindre ændring af lov om trafikselskaber. Det er samme model, som da Skånetrafiken overtog trafikkøberansvaret for togtrafikken over Øresund.

På svensk side forventes det, at udbudsmaterialet til indkøb af nattogtrafik udsendes i slutningen af januar 2021. Det forventes desuden, at kontrakten kan tildeles i august 2021. Den svenske regering vil indkøbe nattogtrafik på ruten Malmø – Bruxelles og Stockholm – Hamborg med trafikstart den 1. august 2022. De vil i givet fald passere gennem Danmark.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu