Indbyggerne på Falklandsøerne stemmer om tilhørsforhold

10. marts 2013 14:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Indbyggerne på Falklandsøerne stemmer om tilhørsforhold
Billede mangler

STORBRITANNIEN: Vælgerne på de forblæste Falklandsøer stemmer søndag om de vil høre til Storbritannien eller til Argentina, som kræver at få suverænitet over øerne og de godt 3.000 indbyggere.

 

Ifølge BBC er udfaldet af afstemningen givet på forhånd, dels bor der ikke en eneste argentiner på øerne og dels er falklænderne næsten mere britiske end deres landsmænd mange tusinde kilometer mod nord.

Spørgsmålet har aldrig været begravet og gav i 1982 anledning til, at Argentina invaderede øerne, hvilket igen førte til, at Storbritanniens daværende premierminister Margaret Thatcher sendte den britiske flåde afsted, hvorefter der udspandt sig en to måneder lang krig på de klippefyldte øer, der kostede 255 britiske og 650 argentinske soldater livet.

Argentinerne kalder øerne Las Malvinas, og spørgsmålet om tilhørsforholdet er atter blevet aktualiseret, efter at prøver viser, at der med stor sandsynlighed er olie i undergrunden i farvandet ved øerne.

Øboerne besluttede derfor at afholde en folkeafstemning, der i øvrigt overvåges at internationale observatører, selv om det er udsandsynligt, at afstemningsresultatet på nogen måde vil rokke ved det argentinske standpunkt.

Som den argentinske præsident Cristina Fernandez har erklæret, så er indbyggernes ønsker »ikke relevante i det, der er et territorialt anliggende«.

En af øboerne, indehaveren af en café med navnet »Bittersweet cafe« siger til BBC:

»Jeg er uden en skygge af tvivl sikker på, at det bliver et stort fedt ja. Verden har brug for at vide, hvem vi er, og hvad vi står for.«

1,672 vælgere har ret til at deltage i dagens afstemning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu