Indien truer med gengæld for grænsedrab

9. januar 2013 10:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Indien truer med gengæld for grænsedrab
Billede mangler

Indien kalder Pakistans drab på to indiske soldater for uacceptabelt og forfærdeligt og lover et »passende svar« i samråd med militæret. 
 Af: Sten Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
 
INDIEN: Den indiske udenrigsminister Salman Khursid truer ifølge BBC Pakistan med et »passende svar« som reaktion på tirsdagens drab på to indiske grænsesoldater i den omstridte Kashmir-provins.
 
Indien beskylder pakistanske soldater for i tæt tåge at være trængt ind på den indiske side af den våbenstilstandslinje, som danner grænse mellem de to lande, og her have skudt to soldater og såret en tredje. Et af ligene var, ifølge oplysninger fra den indiske hær til nyhedsbureauet AFP, svært lemlæstet. Efter en halv times ildkamp trak pakistanerne ifølge det indiske militær sig tilbage over våbenstilstandslinjen.
 
Episoden fandt sted kun et par dage efter, at indiske soldater havde skudt en pakistansk og endnu en gang har fået temperaturen mellem de to arvefjender og atommagter til at stige.
 
Indien kalder drabene for en »grov provokation«, mens Pakistan afviser anklagerne som »indisk propaganda«.
 
Med henvisning til Pakistan siger Salman Khursid ifølge BBC til NDTV India, at angrebet var »helt uacceptabelt, forfærdeligt og ekstremt kortsigtet for deres vedkommende«.
 
Efter at have understreget at det indiske svar vil være »passende«, siger udenrigsministeren:
 
– Vi bliver nødt til at gøre noget ved det, og det vil vi, men det skal ske efter nøje overvejelse og i samråd med forsvarsministeriet.
 
Onsdag blev Pakistans ambassadør i New Delhi kaldt til det indiske udenrigsministerium for at få overrakt en protest.
 
Der er jævnligt sammenstød på grænsen mellem indiske og pakistanske tropper, og i går oplyste Indien, at otte af deres soldater blev dræbt i regionen i løbet af 2012.
 
Forholdet mellem de to atommagter bevæger sig i bølger og har i den seneste tid har mere været mere præget af tillidsskabende foranstaltninger end væbnede konfrontationer. De to landes crickethold har spillet mod hinanden i Indien, og i sidste måned underskrev landene en aftale om at lempe visa-reglerne for almindelige indbyggere.
 
Derfor lød det også fra den indiske udenrigsminister:
– Det her virker som et klart forsøg på at afspore dialogen. Vi må finde veje, hvor dialogen ikke saboteres eller ødelægges.
 
De to lande har udkæmpet adskillige krige om blandt andet Kashmir-provinsen. Det gjaldt senest i 1999 samt tilbage i 1965 og 1949 og i 2002 var der voldsomme artilleridueller på tværs af skillelinjen, uden det dog resulterede i regulær krig.
 
Seniorforsker ved Nordisk Institut for Asien Studier, Stig Toft Madsen, vurderer, at de aktuelle grænseskyderier trods alvoren ikke vil få lov til at eskalere. Også han henviser til de tillidsskabende foranstaltninger, der er sat i værk:
 
– For kort tid siden var den pakistanske udenrigsminister i Indien for at underskrive visum-aftalen, og det er et forsøg på afspænding, men det er klart, at hvis der kommer for meget af det her, vil den proces ikke fortsætte. I 2002 hvor spændingerne var meget store mellem de to, eskalerede det ikke til en krig. De kan skyde meget på hinanden uden, at det betyder troppebevægelser. Det betyder ikke på nuværende tidspunkt, at det eskalerer til en egentlig krig, siger den danske forsker.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu