600.000 danskere kan blive fanget

Mange danskere har ikke brugt det blå sygesikringskort under coronapandemien. Nu får mange brug for et nyt

Udgivet Opdateret

Det kan være en god idé at tjekke udløbsdatoen på det blå sygesikringsbevis, hvis du til sommer skal uden for Danmarks grænser.

Det kan nemlig have overskredet sin udløbsdato, mens det lå i skuffen, og corona gjorde det noget nær umuligt at rejse.

600.000 kort forventes at udløbe i 2022, oplyser Udbetaling Danmark, som har ansvar for de blå sygesikringskort.

Samtidig mistænker Udbetaling Danmark, at der er færre, der har fået genansøgt i den tid, hvor coronaepidemien har besværliggjort rejser.

- Vi kan se, at vi nu har en million færre aktive kort, end vi havde i 2019.

- Derfor tænker vi, at det er relevant at opfordre danskerne til at kigge deres blå sygesikringskort efter, siger Lise Schou Hansen, centerdirektør i Udbetaling Danmark.

Mere end en halv million blå sygesikringskort udløber i 2022. Derfor opfordrer Udbetaling Danmark til, at rejsende tjekker kortet forud for sommerferien.
Mere end en halv million blå sygesikringskort udløber i 2022. Derfor opfordrer Udbetaling Danmark til, at rejsende tjekker kortet forud for sommerferien.

Nedsat aktivitet

Det blå EU-sygesikringskort udløber hvert 5. år. Men den nedsatte rejseaktivitet i 2020 og 2021 pga. corona kan betyde, at flere kort end normalt ikke er blevet tjekket og dermed fornyet.

Alene i 2022 forventer vi, at omkring 600.000 kort udløber, og derudover vurderer vi, at omkring 400.000 kort ikke er fornyet fra de to forrige år. Så det vil være en god idé at undersøge udløbsdatoen på sit kort og bestille et nyt, hvis man skal ud og rejse, fortæller Lise Schou Hansen, videre

Her skal det bruges

Det blå kort skal med, hvis man rejser i EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein.

Kortet giver ret til sundhedsydelser på samme niveau som dem, borgerne i det pågældende land har ret til.

Derfor kan man opleve at skulle betale hele eller dele af behandlingen selv, hvis ikke man har en privat rejseforsikring oveni. Det afhænger af sundhedssystemet i det land, man opholder sig i.

Dækker ikke hjemtransport

Derfor anbefaler Udbetaling Danmark, at rejsende sætter sig ind i reglerne i de lande, man besøger. Ud fra det kan man vurdere, om man har brug for en privat rejseforsikring.

Det blå sygesikringskort dækker heller ikke udgifter i forbindelse med hjemtransport.

DET BLÅ SYGESIKRINGSKORT

Cirka 3,7 mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Cirka 600.000 kort udløber i 2022.

Udbetaling Danmark har siden 2015 stået for at udstede EU-sygesikringskortet.

Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.

EU-sygesikringskortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, man opholder sig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.

Børn skal have deres eget kort.

Kilde: ATP

Kortet kan bestilles på borger.dk.

- Leveringstiden på kortet er to til tre uger, så har man aktuelle rejseplaner, er det en god idé at bestille kortet i god tid til hele familien inden sommerferien, siger Lise Schou Hansen.

Skal man rejse med det samme, kan man bruge den elektroniske version af kortet, man automatisk får, når man bestiller et nyt fysisk kort. Det er tilgængeligt med det samme.

Børn skal have eget blåt sygesikringskort.

Powered by Labrador CMS