Advarer: Rammer hver tredje dansker

Så mange danskere lider af folkesygdomme, at man både som menneske og i sundhedsvæsenet må betragte alvorlig og langvarig sygdom som et vilkår ved eksistensen i dag, siger eksperter

Danskerne skal indstille sig på alvorlig sygdom som livsvilkår, mener eksperter
Danskerne skal indstille sig på alvorlig sygdom som livsvilkår, mener eksperter

Citathistorie: Kristeligt Dagblad

De danske folkesygdomme er i vid udstrækning kroniske, og der er mange, som har dem:

Omkring én ud af tre danskere over 16 år lever med en langvarig sygdom ifølge undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed, og der er op til 1,3 millioner tilfælde af folkesygdomme blandt danskerne ifølge et estimat fra Sundhedsstyrelsen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Så mange danskere lever efterhånden med blandt andet hjerte-, kræft- og lungesygdom, at man som menneske må indstille sig på, at kronisk sygdom er et vilkår ved livet i Danmark i det 21. århundrede, og at man i sundhedsvæsenet i langt højere grad må hjælpe det enkelte menneske med at tilpasse sig livet med sygdom frem for kun at behandle den fysiske lidelse, siger Ayo Wahlberg, professor ved institut for antropologi på Københavns Universitet og del af forskningsprojektet VITAL, om livet med kronisk sygdom.

- Vi er oppe i så store tal, at fokus skal rettes mod den eksistentielle og dagligdags praktiske side af at leve med sygdom frem for hovedsageligt på forebyggelse og behandling. Folk lever længere, og de lever længere med alvorlige og uhelbredelige diagnoser, og derfor er det afgørende, at man i sundhedsvæsenet systematisk integrerer samtalen om, hvordan man lever bedst muligt med sygdom som et vilkår i livet, siger han.

Folkesygdomme har konsekvenser

Folkesygdomme betegnes som regel som sygdomme, hvor mindst én procent af befolkningen har sygdommen.

En række af de store folkesygdomme lader sig aflæse i Dødsårsagsregistret.

Her er de fem største dødsårsager i Danmark kræft, hjertesygdomme, sygdomme i åndedrætsorganerne, andre kredsløbssygdomme og psykiske lidelser ifølge de seneste tal fra 2019.

En række folkesygdomme er gennem årene udpeget af myndighederne.

I 2002 beskrev den daværende VK-regering i sit folkesundhedsprogram, ”Sund hele livet”, otte folkesygdomme:
Type 2-diabetes, cancer, hjertekar-sygdomme, osteoporose (knogleskørhed), muskel- og skeletsygdomme, overfølsomhedssygdomme, psykiske lidelser og kronisk obstruktiv lungesygdom (kol). I en stor rapport om ”Sygdomsbyrden i Danmark” fra 2015 blev 21 folkesygdomme udvalgt, og her var også inkluderet blandt andre demens-sygdomme og migræne.

Kroniske sygdomme

Fælles for diagnoserne er, at de i vid udstrækning er kroniske eller medfører langvarige forløb.

Et nedslag på kræftområdet viser, hvordan livet for mennesker med alvorlig sygdom i mange tilfælde er forlænget:

I 2014-2016 overlevede 60 procent af mænd og 64 procent af kvinder deres kræftsygdom fem år eller mere ifølge det nordiske kræftregister Nordcan.

I 1992-1996 var det henholdsvis 37 og 49 procent.

Powered by Labrador CMS